Северно Черноморие

В област Варна очакват около 11% ръст на чуждите туристи за летния сезон 2017

Всички предварителни данни от бизнеса и институциите сочат, че ни очаква много добър летен сезон и съвместно с останалите институции работим за гарантиране на сигурността на туристите. Това заяви във Варна министърът на туризма Стела Балтова на среща с кмета Иван Портних, туристическия бизнес и контролните органи. В областта се очакват около 11% ръст на чуждите туристи през сезона спрямо миналата година. Това показват данните от международните изложения, на летището и на бизнеса, обяви Иван Портних. Според него Варна се превръща в целогодишна дестинация, тъй като се увеличават полетите на нискотарифните авиокомпании. Вече има заявен интерес от четири авиопревозвачи да поддържат целогодишни линии. Иван Портних посочи, че продължава осъществяването на важни инфраструктурни проекти в региона – пречиствателната станция на Златни пясъци, който тази година навършва 60 години, ремонтът на Аспаруховия мост, домакинството на Варна като европейска младежка столица, промените в управлението на минералните води.

Министър Балтова каза, че през т. нар. великденска седмица се очаква едно добро начало за сезона. През тази седмица само в област Варна се очакват около 20 хил. туристи от Румъния. В страната повече чужденци през този период ще дойдат от Гърция, Македония, Сърбия и др., предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт. Като цяло се очертава среден ръст от 40% на полетите през тази седмица спрямо същия период на миналата година. „Летище София“ прогнозира 23% ръст на пътници от Германия, 41% от Великобритания, Испания и Италия по 40%, Франция – 11%, Холандия – 25% и др., посочи министърът. Освен българи, които ще се приберат в страната, се очакват и много чужди туристи в полетите.

По-голямата част от българите ще осъществят туристически пътувания в рамките на страната. Предпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да посрещнат Великден и в Италия, Испания, Германия и др.

Министър Балтова обърна внимание върху поддържането, охраната и медицинското обслужване на морските плажове, което е най-актуалната тема за всички участници на туристическия пазар. Тя съобщи, че към момента действащите договори за наеми на плажове са 66 по цялото Черноморие. За морски плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Балчик – централен“, „Несебър – изток“, „Обзор – мотела“, „Свети Влас – изток“ и „Сахара 2“ има избран изпълнител, но има и висящи съдебни спорове. За „Офицерски-запад“ и „Несебър- изток“ са проведени втори процедури, но няма избрани изпълнители. Предстои наново да бъдат пуснати. Търгът за „Нов плаж Балчик“ е прекратен поради процедурни нарушения и вече е обявен наново. Вече има избран изпълнител. Обявени са търгове за наем на 7 плажа с предстоящи дати за провеждането им: „Кранево – централен“ /21.04/, „Къмпинг – Юг“ /21.04/, „Свети Влас – Болницата“ /24.04/, „Росенец – север“ /25.04/, „Малък плаж Лозенец“ /28.04/, „Къмпинг Делфин“ /02.05/ и „Варна – централен“ /26.04/.

С оглед успешното протичане на предстоящия летния сезон за 2017 година и предвид необходимостта от обезпечаване на морските плажове със задължителни дейности с цел осигуряване на безопасни условия за ползването им по предназначение, до края на седмицата се подготвя стартирането на още 5 тръжни процедури за морски плажове „Панорама“, „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Фичоза“ и „Крапец – север“.

В срещата участваха също областният управител на Добрич Детелина Николова, представители на министерства, хотелиери и туроператори. Детелина Николова съобщи, че вече е изпратена до Министерството на туризма схемата за водно-спасителната дейност на неохраняемите плажове, като местните институции правят всичко възможно да се осигури безпроблемен сезон. Областният управител на Добрич допълни, че само в Албена и Балчик се очакват над 2 000 туристи за великденските празници, като са осигурени места за паркирането на автомобилите им.