Несебър
Снимка: Община НесебърИзточник: БТА

В националния пресклуб на БТА в Анкара бе представена Община Несебър пред представители на туристическия бранш в Турция

Община Несебър бе представена пред представители на турския туристически бранш в националния пресклуб на БТА в Анкара на 27 януари 2024 г.

Гости на събитието, което бе открито от посланика на Република България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, бяха ръководни представители на туристическия бранш в страната.

По време на проявата бе излъчен филм за Несебър и района около града.

Посланик Чолаков изтъкна, че пресклубът на БТА в Турция бе открит преди една година, като „идеята е това да бъде не само пресклуб, но и клуб за бизнес, култура и туризъм“.

Искаме да представяме всичко това, с което нашата България се гордее и което може да бъде интересно за нашите турски приятели, посочи Чолаков, като добави, че в пресклуба на БТА ще бъде представено „едно от най-красивите кътчета в България – Несебър“.

Несебър от 40 години е вписан в световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е жив музей на природа, култура, занаяти и традиции. На едно място имаме най-ценното от вековното ни историческо наследство и най-модерния вариант за авангарден туризъм, изтъкна посланикът.

Както преди малко обсъдихме с представителите на туристическия бранш между България и Турция има много емоция, любов, приятелство и много потенциал. Когато обаче минава време и потенциалът не се превръща в конкретни проекти се стига дотам, че това става една нереализирана възможност. Затова смятам, че днес поставяме началото на един „амбициозен щурм за българския и турския туризъм“, за да могат нашите граждани да се насладят на красотите на България и Турция, посочи Чолаков.

Той добави, че срещата се провежда броени дни преди националния празник на България и два дни преди първи март, когато се чества „Баба Марта“.
Участниците в днешното събитие имаха възможността да обсъдят възможностите за увеличаване на броя на туристите от Турция в България.

В края на срещата гостите в пресклуба на БТА в Анкара имаха удоволствието да се насладят на фолклорните изпълнения на Обединената школа по изкуствата към община Несебър с ръководител Данислав Кехайов.