Измир, Турция Измир, Турция
Снимка: Ben Kerckx, PixabayИзточник: Rayhaber

В Измир се проведе 9-ти турско-гръцки форум

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой присъстваха на „9-ти турско-гръцки форум по туризъм“ на 17 ноември 2021 г.

Говорейки при откриването на програмата, министър Мехмет Ерсой каза за освобождаването от визи с Гърция: „Предоставянето на освобождаване от визи за турски граждани е сред приоритетните точки в нашия дневен ред. Докато това се случи, ще се радваме да продължим практиката на издаване на визи на пристанищата на островите през туристическия сезон и да оценим подобна практика в контекста на пътуванията на турски туристи до Северна Гърция.” казах.

Министър Ерсой заяви, че те отдават голямо значение на подобряването на отношенията между Гърция и Турция във всички области. Изтъквайки, че вярват, че развитието на отношенията в областта на търговията и туризма също ще допринесе положително за решаването на политическите проблеми, Ерсой каза: „Ние знаем, че туристическият сектор служи на хората да се опознаят по някакъв начин което ще поддържа ползите от процеса на двустранния диалог.“ той каза.

Напомняйки, че предишната среща се проведе в Атина на 13 октомври 2011 г., Ерсой заяви, че са много доволни, че тези механизми за сътрудничество отново функционират след дълго прекъсване.

Изразявайки, че епидемията се е отразила негативно върху туристическия сектор на Турция и Гърция, както и в целия свят, Ерсой каза: „Правим различни проучвания, за да сведем до минимум негативните последици от епидемията Ковид-19 у нас. Нашето министерство изготви програма за сертифициране „Безопасен туризъм“, за да позволи безопасен туризъм в Турция. Тук искам да отбележа, че в резултат на предприетите мерки у нас и бързото прилагане на ваксинацията са постигнати значителни регресии в данните относно пандемията. В този контекст бихме искали да прилагаме възможно най-малко ограничения за пътуване, като се има предвид хода на пандемията, разбира се, за да се приведе туристическият трафик между нашите страни до нивата преди пандемията.

Заявявайки, че от 1 октомври 2021 г. Гърция започна да разрешава на частни туристически лодки и круизни кораби, тръгващи от Кушадасъ и Истанбул, да преминават до Кавала и някои гръцки острови, Ерсой каза: посоката ще се увеличи. Това ще има много положително въздействие както върху турските, така и върху гръцките оператори. Искаме да създадем бърз механизъм за диалог по повод тази среща, така че фериботните услуги да могат да бъдат рестартирани. На срещата на Съвместния комитет по туризъм, която ще проведем утре, очакваме този въпрос да бъде обсъден подробно от всички заинтересовани страни и да бъде определена пътна карта. казах.

Като спомена, че в момента има 52 честотни полета между двете страни, Ерсой заяви, че 42 от тях са запазени за Turkish Airlines и 10 за Pegasus Airlines.

Ерсой каза, че Pegasus Airlines е поискала да организира полети на Сабиха Гьокчен-Атина от 10 до 14 седмично, 7 пъти седмично по линията Сабиха Гьокчен-Солун и три седмични полета до Лесбос, Крит, Родос и Миконос през летните периоди.

„В резултат на туристическите форуми и заседанията на съвместния комитет по туризъм, които провеждахме редовно до 2011 г., в резултат на прилагането на издаване на визи в пристанищата на Лесбос, Самос, Хиос, Кос, Родос, Меис и Сими по време на туристическия сезон от През 2012 г. броят на туристите, заминаващи за Гърция от нашата страна, се е увеличил.Към края на 2015 г. броят на турските туристи, посетили Гърция, надхвърли един милион с исторически рекорд. Трябва заедно да предотвратим визовия режим да създаде пречка за сътрудничеството в областта на туризма. Предоставянето на освобождаване от визи за турски граждани е сред приоритетните точки в нашия дневен ред. Докато това се случи, ще се радваме да продължим практиката на издаване на визи на пристанищата на островите през туристическия сезон и да оценим подобна практика в контекста на пътуванията на турски туристи до Северна Гърция.”

Изтъквайки, че друго измерение на сътрудничеството в областта на туризма между Турция и Гърция е въпросът за създаване на съвместен туристически пакет за отдалечени пазари и съвместна промоция, Ерсой каза, че ще работят за бързото разрешаване на този проблем.

Посочвайки, че има тенденция туристите да посещават повече от една страна по време на пътувания до Европа от далечни пазари като САЩ, Китай, Индия, Бразилия и Япония, Ерсой каза: „Тази ситуация не е ограничена само до круизните пътувания, но също така излиза на преден план при пътуванията по въздух през последните години в резултат на развитието на въздушния транспорт. Идеята за създаване на туристически пакети за далечни пазари, обхващащи Турция и Гърция, две държави с географска и културна близост и общи ценности, се обсъжда от много години между правителствата и представители на индустрията. В тази връзка туристическият сектор има много работа и някои туристически агенции, работещи в две държави преди началото на пандемията, организират туристически пакети, покриващи двете страни за отдалечени пазари. Въпреки това, за съжаление, желаното представяне не беше реализирано, особено по отношение на обиколките на Южна Америка и Далечния Изток по-всеобхватно и широко.”

Подчертавайки, че би било полезно да се извършат съвместни проучвания за круизния туризъм между двете страни, като се има предвид потенциала на Егейско море, Ерсой заяви, че пуснатото в експлоатация круизно пристанище в Истанбул е получило пълна оценка от представителите на сектора.

Министър Ерсой заяви също, че искат да финализират възможно най-скоро „Протокола за сътрудничество между Република Турция и правителството на Гръцката република за опазване на недвижимото културно наследство“ и изрази, че сътрудничеството, което са установили с други страни в борбата с контрабандата на културни ценности е от голямо значение.

Като покани професионалистите в туризма на Гърция да участват в туристическия панаир „Travel Turkey Izmir“, който ще се проведе в Измир на 2-4 декември и туристическия панаир EMITT, който ще се проведе в Истанбул на 9-12 февруари 2022 г., Ерсой каза: „Двустранно среща с моя колега преди срещата. направихме. Резултатът, до който стигнахме, всъщност е много практичен. Когато виждаме Гърция като страна партньор, а не като съперник, ние сме наясно колко много ще спечелят и двете страни от този бизнес. Отсега нататък искаме да фокусираме нашите стратегии върху Егейския регион, който приема най-много туристи от света като две страни партньори. Ще развиваме нашите стратегии и сътрудничество в тази посока.” той завърши речта си.

Гръцкият министър на туризма Василис Кикиляс заяви, че срещата е била изключително конструктивна.

Отбелязвайки, че искат да намалят бюрокрацията колкото е възможно повече, Кикиляс каза: „Трябва да намалим операциите, свързани с основните части на туризма, до възможно най-простото ниво. Трябва да направим приходите от туризма част от брутния национален продукт и в двете страни. Защото туризмът е важен източник на доходи както за Гърция, така и за Турция. направи своята оценка.

Изтъквайки, че туризмът предоставя възможност за сътрудничество и сближаване между двете страни, Кикиляс каза: „Нашата цел е да увеличим броя на градовете, които да бъдат свързани по море. Разбира се, ние смятаме, че и двата Измир трябва да бъдат обединени със Солун по море. Казах на г-н Ерсой: „Можем да работим по този въпрос“. казах.

Подчертавайки, че се правят проучвания, съобразени с епидемичните и здравните протоколи, Кикиляс каза, че целят да увеличат туристическото движение между двете страни.

Отбелязвайки, че турците са висококвалифицирани гости и туристи, Кикиляс каза: „Изключително сме доволни да ги приемем. Надяваме се, че тези дейности ще се увеличат след края на пандемията.“ казах.

Заявявайки, че той също често посещава Турция, Кикиляс каза: „Обсъдихме въпроса с министъра относно увеличаването на броя на полетите с авиокомпаниите. Ще разгледаме този въпрос по-подробно в бъдеще. “ той каза.

Кикиляс заяви, че съвместната работа по далечни дестинации също ще донесе големи ползи за двете страни и каза:

„Всички знаем, че преминаваме през чувствителни периоди от време на време. Но трябва да се съгласим с това. Туризмът, свързващ градовете ни един с друг, са теми, върху които трябва да работим по-усилено и по-интензивно при пътуванията. Вярвам, че с лични и приятелски отношения можем да преодолеем всички трудности. Когато разгледаме примера с гастрономията, във вашата страна има наистина отлични ястия. Имате много хубави вина. Прекрасни са вашите десерти. Карате госта да почувства специална топлина и близост. Вие сте изключително гостоприемен човек. Вярвам, че целият този регион е благословен от Бог. Приходите от туризъм в региона могат да достигнат много по-високи нива. Имаме възможност пред нас. Всички в тази зала са заедно за сътрудничество. Ние сме тук, за да намерим решения на някои проблеми и проблеми. Ние сме тук, за да разгледаме голямата картина. Необходимо е да се види цялата гора зад дървото, а не дървото.”

Генералният мениджър на Агенцията за насърчаване и развитие на туризма на Турция Ялчин Локманхеким каза, че се надяват туристическите движения между двете страни да настигнат предепидемията в близко бъдеще.

Генералният секретар на гръцкото министерство на здравеопазването Мариос Темистоклеус също заяви, че Гърция и Турция са постигнали значителен успех в борбата с пандемията. Споменавайки, че процентът на ваксинация в Гърция е 65 процента, Темистоклеус каза: „Като служители на Министерството на здравеопазването, ние прогнозираме, че пречките пред пътуването ще намалеят това лято. Това означава, че ще развивате сътрудничество в областта на туризма.” казах.

Президентът на гръцката хотелска камара Александрос Василикос също заяви, че туристическият сектор е най-засегнат от епидемията.

Споменавайки, че индустрията бързо се сблъсква с проблеми, Василикос каза: „Вярвам, че тази година ще имаме по-добър сезон. Хората вече вярват, че могат да пътуват. Има надежда в тази посока. Ако развием сътрудничество, ще се справим по-лесно с тези предизвикателства. Сега трябва бързо да се адаптираме към новите условия. Ако поддържаме сътрудничеството помежду си, ще можем по-лесно да постигнем целите си.” той каза.

Махмут Йозгенер, председател на Търговската камара в Измир, говори за Егейския туристически център-Чешме. Заявявайки, че проектът ще бъде пример за природосъобразен и отговорен туризъм, Йозгенер каза: „Проектът Çeşme, където туризъм се предвижда след 50 години, също ще бъде възможност за островите в Егейско море и съседната ни Гърция. ” казах.

След изказванията министрите на двете страни подписаха „Протокол за съвместно сътрудничество на 9-ия турско-гръцки форум за туризъм“.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьошгер и представители на туризма на двете страни също присъстваха на откриването.