Снимка: МТИзточник: БТА

В Истанбул отвори врати международното туристическо изложение EMITT

На 6 февруари 2024 г. в конгресния център ТЮЯП (TUYAP) в Истанбул бе открито за 27-ми път Международното изложение за туризъм и пътувания в източното Средиземноморие, което продължава до 9 февруари.

Изложението, което част от международната туристическа верига EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition), е сред 5-те водещи туристически изложения в света за туризъм и пътувания на Балканите, Близкия изток и Централна Азия.

Откриването на изложението съвпадна с първата годишнина от опустошителните земетресения в Югоизточен Анадол, жертвите от които бяха почетени на церемонията от валията на Истанбул Давут Гюл.

Първият ден бе посветен на конференции, семинари, срещи на професионалистите в туристическия бранш.

По информация на директора на изложението за участие в тазгодишните прояви са заявили участие над 600 професионалисти в туристическия бранш от 95 страни.

Тенденциите в сектора, медицински туризъм, икономика, маркетинг на дестинациите са сред темите, които се обсъждат.

По данни на организаторите на изложението в 12-те изложбени салони на ТЮЯП с обща площ 70 000 кв. м се представят около 5 000 фирми и компании от близо 95 страни, между които са България, Германия, Бразилия, Египет, Иран, Япония, Севернокипърската турска република (призната само от Анкара – бел.ред.), Венецуела, Гърция, балканските държави.

Интересна подробност на истанбулското изложение EMITT е, че в два от просторните салони всичките 81 окръзи на Турция представят възможностите за туризъм, отдих и пътувания, с които разполагат.

Още от входа на 8-ма палата, където са разположени щандовете на чуждестранните участници, особено силно впечатление прави българският щанд.

Над 10 водещи фирми и сектори в туризма се представят на щанда под егидата на Министерството на туризма.

Министърът на туризма Зарица Динкова, която гостува днес на изложението, в кратко изявление пред БТА посочи: „Да, положихме усилия, тъй като нашата цел е да представим България като целогодишна туристическа дестинация на четири сезона. Надяваме се да постигнем и икономически ефект – освен повече туристи, да покажем България като страна със забележителни дадености за туризъм и пътувания, за СПА почивки, културен туризъм. Затова и офертите, които предлагаме, включват разнообразни дестинации“.

Тя отбеляза също, че „EMITT Истанбул е много добра възможност за привличане на туристи от Турция и други страни, които проявяват интерес към България“.

Наред с традиционните туроператорски фирми за зимен и морски туризъм, които са представени на българския щанд, прави впечатление и това, че тази година за първи път участват туристически дестинации като Хисаря, Кюстендил, Велико Търново, Стара Загора, които са по-малко познати на турския пазар.