Хисаря Хисаря
Снимка: Община ХисаряИзточник: БТА

В Хисаря бяха обсъдени мерките в подкрепа на туризма

На 4 юни в Хисаря зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Областният управител Дани Каназирева обсъдиха с представители на туристическия бранш мерките от страна на държавата за намаляване последствията от кризата и в подкрепа на българския туризъм.

Министерството на туризма предприема практически мерки за намаляване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия, каза Ирена Георгиева. Не само у нас, но и в световен мащаб, туризмът е сред най-засегнатите от кризата браншове. По думите й той ще претърпи най-много промени в начините си на функциониране. По изчисления на Световната организация по туризъм, международният туризъм отбелязва спад с 22 процента през първото тримесечие на 2020 годината и може да намалее с 60 до 80 на сто до края на годината.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че туризмът е сред приоритетните сектори в региона. По думите й област – Пловдив, трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и да се рекламира като сигурна дестинация.

От началото на годината до сега пренощувалите в местата за настаняване в Хисар са малко над 37 хиляди, предимно българи, но е имало и гости от Русия, Турция, Гърция и Украйна. Реализирани са над 64 хиляди нощувки. Това са данни а Единната система за туристическа информация, каза зам.-министър Ирена Георгиева.Според нея това означава, че има интерес към община Хисар и възможностите тук за медико, балнео и спа туризъм. „Наша обща задачата е да поддържаме този интерес, да го направим устойчив и постепенно да преодолеем кризата“, обобщи Георгиева.