Лунар
Източник и снимка: МТ

В Деня на Европа 22 светлинни творби преобразяват най-известните фасади, паркове и площади в София по време на Фестивала на светлините LUNAR

22 светлинни творби преобразят София и я превърнат в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статични 3D проекции върху сгради, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу създават паралелна реалност върху редица от любимите знакови сгради и паркове в столицата.

Фестивалът на светлините „Лунар“ за първа година се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на туризма, заедно с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Национален фонд Култура.

Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието и новата обособена фестивална зона – Южен парк 2, напълно безплатно за всички жители и гости на града, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка една от четирите вечери.

Част от локациите са Национална галерия „Квадрат 500“, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна агенция Архиви и Столичното ларго, площад „Славейков“ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът между бул. Васил Левски и ул. Раковски.

В началото на светлинното пътешествие публиката ще бъде посрещната от проекция върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia на сюрреалистичната творба „Пътешественик“ на полския артист Ари Дикиер, който ще пресъздаде красотата и насладата от пътешествието – без значение крайната точка.

Един от акцентите на фестивала „Лунар“ тази година е провеждането на финала на международния конкурс за видео 3D мапинг, организиран от MP-STUDIО, с подкрепата на Министерството на туризма. Значимият конкурс се провежда за втори път в България, а темата на тазгодишното издание “Митове и легенди” предизвика двадесет и девет артисти и артистични колективи от цял свят да разкажат чрез светлинно изкуство историите, които съпътстват техните култури.Автори от 18 държави заявиха участие в шампионата, вдъхновени от една от най-красивите столични сгради – тази на Регионалния исторически музей – София на пл. “Бански” №1. Авторските произведения на деветимата финалисти от България, Великобритания, Индонезия, Тайван, Тайланд, Полша и Украйна бяха избрани от петчленно жури, а творбите им ще преобразят бившата Централна минерална баня в дните между 9 и 12 май. В последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата големи победители.

Пълната програма можете да намерите на: lunarlights.eu/program.