учредително събрание на Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин учредително събрание на Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин
Източник и снимка: Община Банско

В Благоевград учредиха Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин

По инициатива на кмета на община Банско Георги Икономов в Благоевград на 26 юли 2018 г. се проведе учредително събрание на Организацията за управление на туристически район Рила – Пирин. Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, туристически район Рила – Пирин е един от общо деветте национални района. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален туристически продукт и съответно реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия.

На събранието взеха участие представители на общините Благоевград, Банско, Белица, Гърмен, Гоце Делчев, Дупница, Кресна, Костенец, Петрич, Разлог, Сандански, Сапарева баня, Сатовча, Хаджидимово и Якоруда, както и сдруженията „Долината на Места“ и „Съюз на туристическия бизнес – Банско“.

„Чрез новоучредената организация ще се търси световна популярност на отделните туристически дестинации от Югозападна България, обединени в обща платформа и рекламна стратегия. Това е формулата, която работи десетилетия в алпийските райони на Западна Европа“, посочи кметът на Банско Георги Икономов.

Новоучредената организация ще даде възможност и на по-малките планински курорти да добият по-голяма популярност сред чуждестранните туристи. Такова становище изразиха кметовете на Гърмен и Сапарева баня Минка Капитанова и Калин Гелев.

За председател на новата организация беше избран кметът на Банско Георги Икономов. В управителния съвет за членове бяха избрани представители на сдружение „Долината на Места“ и общините Благоевград, Сапарева баня и Дупница. В контролния съвет към новата туристическа организация бяха избрани представители на Министерството на туризма, община Гоце Делчев и Съюза на туристическия бизнес – Банско.

Членският внос бе определен, както следва: за общините – 500 лева при приходи от туристически данък до 100 000; 1000 лева при приходи от туристически данък над 100 000 лева; за сдруженията – 250 лева.

Съгласно законовите изисквания седалище ще бъде областния град Благоевград, а първоначално финансиране на тези регионални туристически организации ще бъде подсигурено от ресорното министерство.