Банско лифт лифт на Банско
Снимка: община БанскоИзточник: БНТ

В Банско отбелязват ръст на туристите, малкият бизнес обаче замира

Зимният сезон в ски курортите Банско, Боровец, Пампорово и Витоша е бил добър. Това обявиха от Института за анализи и оценки в туризма. Заради топлото време до средата на месец февруари и липсата на сняг, много от заявените почивки от чужденци са били отменени, а това е спад с близо 30%.

200 хиляди души са избрали тази зима да карат ски и сноуборд в зимните български курорти, а общият брой туристи посетили страната ни от декември до март е 1 милион и 200 хиляди души.

По ски пистите на Банско тази година са карали половината от тези общо 200 хил. туристи, избрали България за зимен туризъм, предаде репортерът на БНТ Слави Илиев. От кметството в Банско отбелязват 15% ръст на гостите.

Много от хората тук са дошли не само за ски туризъм, но и за почивка и да прекарат зимните празници. Ученици и родители също са били тук по време на ваканциите.

Големите хотели са били пълни с хора, но представители на малкия и среден бизнес казват, че всяка година работата намалява.

Собственици на хотели в Банско отчитат успешен зимен сезон. Легловата база е била пълна на 85%, а туристите, които са избрали курорта, са били българи, руснаци, молдовци, гърци и турци.

Виолина Янкова, мениджър на хотел, каза за БНТ: Чуждестранните туристи идват за по-голям период от време, докато българските идваха за по-кратък – 3 до 4 нощувки. Чуждестранните около седем и нагоре. Като цяло много ни се разминават ваканциите, работното време е различно при нас. Българите идват няколко пъти в годината да почиват. Докато чужденците комбинират в една почивка.

Според търговци в града, с всяка година бизнесът им замира, защото туристите почти не излизат от хотелите и не пазаруват от тях. Верен Чучулайн се занимава с изработка на сувенири от дърво и продава изделия на търговска улица в града. Преди години е имал работилница и магазин. Заради високия наем и ниската печалба, сега работи вкъщи.

„Специално за мен не много добре, защото предимно туристите, идват тук за храна и спане, природата. Чужденците ги оценяват много нещата, но ми се струва, че нямаше много чужденци тази година, особено от Западна Европа. Турсити много, но клиенти никакви.За всички е зле. И за живеещите, които сме постоянно тук не е добре“, направи оценка Верен Чучулайн .

Повечето от търговците вече са прибрали сергиите. Излизат отново на търговската улица през почивните дни когато има туристи.

Въпреки че 15 април е краят на зимния сезон в Банско, повечето хотели в града са резервирани за почивните дни през следващите месеци. Очакват се хора по майските празници и през лятото, когато в Банско се провеждат музикални фестивали.