Албена от птичи поглед к.к. Албена
Снимка: Албена АДИзточник: Нова телевизия

В Албена посрещат първите български туристи

Албена е първият курорт, който посреща туристи за новия сезон. Летовниците в комплекса пристигат още на 29 май 2020 г., показва репортаж на Нова телевизия. Там вече е изготвен план за безопасна почивка, а в хотела, който първи отваря врати, демонстрираха тренировъчен обяд с всички мерки за превенция срещу COVID-19.

Курортът обяви най-ниските цени на плажни принадлежности за Северното Черноморие и е напълно готов да приеме и първите си гости.

Предпазните мерки започват с дезинфекция на автомобилите още на входната бариера на курорта. Преди гостите да влязат в хотела пиколото им разяснява правилата за поведение и им предоставя маска, ако не си носят. Всички входове и изходи на хотела са оборудвани с дозатори за дезинфектант, а на рецепцията измерват температурата на гостите с дигитален термометър. Щателна дезинфекция се извършва периодично навсякъде.

Безопасността на гостите по време на хранене беше проверена на своеобразна тренировка. „При храненето на туристите се направи по-специална организация, защото вече гостите на бюфет-масите няма да се самообслужват, а ще бъдат обслужвани от нашия персонал. Има специална преграда, която се дезинфекцира постоянно”, обясни зам.-директорът „Експлоатация” в к.к. Албена Христо Пенев.

В своеобразния стрес тест се включиха служители на комплекса, за да проверят как в действителност ще бъдат обслужвани големи групи от хора.

На плажа чадърите и шезлонгите вече са подредени по новата схема. „Разстоянието между чадърите е по-голямо. Тази година сме ги поставили на отстояние 7 метра, за да осигурим по-голяма сигурност на нашите гости”, каза Денис Тахиров, мениджър на спорта и плажната ивица в КК Албена.

Чадърите се дезинфекцират два пъти дневно, а шезлонгите след всеки клиент. От 1 юни ще бъдат поставени и вишките за спасителите, които остават на разстояние от 100 метра.