конферентен център Пампорово конгресен център Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БНР

Увеличение с 12% на туристите от началото на годината в общините, предлагащи СПА туризъм

12% е увеличението на туристите от януари до 20 август в дванайсетте общини, които предлагат СПА туризъм спрямо същия период на миналата година. Това съобщи заместник министърът на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на 10-тия юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в курортния комплекс Пампорово. Министерството на туризма е патрон на 10-ия конгрес на съюза.

Над 730 хиляди туристически регистрации са отчетени в единната система за туристическа информация в общини като Велинград, Хисаря, Сандански, Троян, Павел баня, Разлог, Гърмен, Велинград, Девин, Кюстендил Вършец, каза Ирена Георгиева. От тях 680 хиляди са посещенията на българските туристи, които бележат 11 % ръст. Увеличение има и при чуждестранните туристи. Интерес към продукта има от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция и Сърбия. СПА туризма представлява интерес за всички възрастови групи, посочи още заместник-министър Георгиева.

„Около 21% от туристите са деца и младежи до 29 години, което е повече от туристите над 60-годишна възраст, които са 17%. Другите възрастови групи си поделят едни и същи проценти – 31% са туристите на възраст между 30 и 44 години и също 31% са туристите на възраст между 45 и 59 години“.

В момента Министерството на туризма разглежда постъпило предложение от Германо-Българската индустриално-търговска камара за редица комуникационни и рекламни дейности на Германския пазар. Ведомството ще прецени кои от тях биха постигнали очаквания ефект и кои могат да бъдат договорени от правна гледна точка, каза още Ирена Георгиева. Тя посочи, че се мисли и в посока на българските граждани:

„Министерство на туризма продължава да търси диалог и активно сътрудничество с Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите за предприемане на действия за ваучерите за профилактика, което е успешен модел в доста европейски страни“.