Брашов, Румъния Брашов, Румъния
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Успешна кампания за популяризиране на Румъния като туристическа дестинация в BBC News

Кампанията за популяризиране на Румъния като туристическа дестинация по телевизия BBC News, осъществена в края на миналата година, е довела до 65-процентно увеличение на познанията на зрителите за страната, според Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

В същото време вероятността да препоръчат Румъния като туристическа дестинация се е увеличила със 157%.

„Успешна кампания за популяризиране на Румъния като туристическа дестинация по телевизия BBC News, проведена в края на миналата година, между 18 октомври и 15 ноември! През това време бяха излъчени 8 видеоклипа, режисирани от продуцента Чарли Отли, които улавят красотата на страната ни през всеки сезон и акцентират върху различните видове туризъм, характерни за нашата дестинация. Според доклад, предоставен от BBC Studios, рекламната кампания на Румъния е постигнала 59% разпознаваемост, което надхвърля стандартната норма. Освен това резултатите показват, че познаването на страната ни от зрителите е нараснало с 65%, а вероятността да препоръчат Румъния като туристическа дестинация се е увеличила със 157%. В същото време излъчването на рекламните клипове е допринесло за увеличение с 212 процента на положителните възприятия за имиджа на страната ни“, гласи публикация на страницата на министерството във Facebook.

Според източника, освен тези данни, интересът към телевизионните клипове също е бил подчертан, като над 71% от зрителите са искали да научат повече за страната.

Спотовете, популяризиращи Румъния, са излъчени 86 пъти, като BBC News е привлякла над 13 милиона зрители в Европа през референтния период. Видеоклиповете бяха представени по време на новинарски предавания (напр. BBC News), специални сегменти (World Business Report), но също и по време на тематични предавания (The Travel Show Modules). 73% от тези, които са видели клиповете, са стигнали до заключението, че BBC News е подходящото място за популяризиране на Румъния.

„Добрите новини бяха потвърдени от данните на Националния статистически институт. Според доклада за националния туризъм за 2023 г. броят на чуждестранните посетители, пристигнали в Румъния, се е увеличил с 26,5% в сравнение с предходната година. По отношение на страните, които изпращат най-много туристи, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия заема 6-то място. Освен това се наблюдава увеличение на туристите от Обединеното кралство в сравнение с 2022 г. с 27,8%“, информира министерството.