Източник и снимка: UNWTO

UNWTO и GSMA обединиха сили за подобряване на дигиталните умения в туризма

Световната туристическа организация (UNWTO) и GSMA, глобалната асоциация, обединяваща мобилната екосистема, обявиха партньорство за насърчаване на повишаването на квалификацията на хората в необслужваните общности, занимаващи се с туризъм. Със своя комбиниран опит в отговорния туризъм и мобилната свързаност, UNWTO и GSMA ще помогнат на маргинализираните групи, особено жените и коренното население, да предоставят нови туристически услуги, за да подобрят своя поминък.

Партньорството е разработено като част от ръководената от GSMA цифрова декларация, която обединява изпълнителни директори от различни сектори на индустрията, които се ангажират да действат етично в цифровата ера и да предоставят това, което е най-важно за цифровите граждани, индустрията и правителствата.

GSMA и UNWTO наскоро предоставиха първите обучителни сесии. Фокусирани върху дигиталния маркетинг и проведени в Чиапас и Веракрус в Мексико, тези семинари помогнаха на местните жени да придобият нови умения за идентифициране на нови клиенти и популяризиране на занаятчийските си текстилни изделия онлайн.

Семинарите са част от проекта на UNWTO Weaving the Recovery. Този проект се осъществява с партньори от Мексико, включително -NGO Impacto и Centro de las Artes Indigenas (CAI), както и Световния алианс за местен туризъм (WINTA).

Понастоящем милиони жени от коренното население по целия свят се нуждаят от обучение, което би им позволило да използват потенциала, предлаган от онлайн каналите, да разработят своите бизнес планове и да участват в културен обмен със своите връстници чрез използване на нови технологии.

Зураб Пололикашвили, генерален секретар на UNWTO, каза: „Дигиталната трансформация на туризма гарантира, че социалните и икономическите ползи, които предлага, се ползват по-широко от всякога. UNWTO се радва да си партнира с GSMA, за да достигне до общности и лица, които могат да се възползват най-много от рестартирането и възстановяването на нашия сектор.”

Матс Гранрид, генерален директор на GSMA, добави: „Както показа пандемията Covid-19, хората разчитат на мобилни технологии и достъп до интернет във всички аспекти на живота си. Пандемията обаче също показа необходимостта от преодоляване на цифровото разделение, особено за хората, които не знаят как да използват интернет. Като си сътрудничим с UNWTO, ние ще помогнем за създаването на среда, така че хората в общности с недостатъчно обслужване да могат да научат нови дигитални умения, които ще им помогнат да управляват бизнеса си.“

Според данни от доклад, представен съвместно от UNWTO и Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), сривът в международния туризъм, причинен от пандемията COVID-19, може да причини загуби от над 4 трилиона долара в световния БВП, като засегне самата индустрия и тези, които са тясно свързани с него. Надяваме се, че инициативи като това партньорство могат да помогнат за съживяването на туристическия сектор и да доведат до силно социално-икономическо възстановяване.

Както проектите Weaving the Recovery, така и Digital Declaration бяха представени на Парижкия форум за мир 2021 през ноември, който освен че събра 45 държавни и правителствени глави, също така популяризира инициативите на UNWTO и GSMA за справяне с проблемите на глобалното управление.

Бъдещото сътрудничество на UNWTO и GSMA също ще се съсредоточи върху изграждането на капацитет, свързан с цифровото включване и електронната търговия, което се превърна в инструмент за местните общности и творческите индустрии в процеса на възстановяване.