UNWTO

UNWTO: Голяма част от международния туризъм е в застой въпреки подема през май

Най-голямата криза в историята на туризма продължава вече втора година. Между януари и май 2021 г. международните туристически пътувания са били с 85% под нивата от 2019 година (или спад от 65% спрямо 2020 г.), показват данните на Световната туристическа организация към ООН (UNWTO). Въпреки лекото повишаване през май, появата на нови варианти на COVID-19 и продължаващото налагане на ограничения означават, че вътрешният туризъм се завръща с много по-бързи темпове от международните пътувания.

Последните данни на UNWTO показват, че през първите пет месеца на годината световните дестинации са регистрирали със 147 милиона по-малко международни пристигания (посетители за една нощ) в сравнение със същия период на 2020 г., или с 460 милиона по-малко от предпандемичната 2019 година. Данните показват относително лек ръст през май, като международните туристи са намалели с 82% (спрямо май 2019 г.), след като са паднали с 86% през април. Тази леко възходяща тенденция се появи, когато някои дестинации започнаха да облекчават ограниченията и доверието на потребителите леко се повиши.

„Ускоряването на темповете на ваксинация в световен мащаб, работата по ефективна координация и комуникация върху постоянно променящите се ограничения за пътуване, като същевременно се усъвършенстват дигиталните инструменти за улесняване на мобилността, ще бъде от решаващо значение за възстановяване на доверието в пътуванията и рестартиране на туризма“, казва генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

По региони Азия и Тихия океан продължават да търпят най-големия спад с 95% намаляване на международните пристигания през първите пет месеца на 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Европа (-85%) отчита втория по големина спад на пристигащите, следвани от Близкия изток (-83%) и Африка (-81%). Америка (-72%) отбеляза сравнително по-малък спад. През юни броят на дестинациите с пълно затваряне на границите намаля до 63, спрямо 69 през февруари. От тях 33 бяха в Азия и Тихия океан, докато само седем в Европа, която е регионът с най-малко ограничения за пътуване към момента.

По подрегиони Карибите (-60%) отчитат най-добро относително представяне през май 2021 г. Нарастващите пътувания от Съединените щати са облагодетелствали дестинациите в Карибите и Централна Америка, както и в Мексико. Западна Европа, Южна и Средиземноморска Европа, Южна Америка и Централна Америка отбелязаха също малко по-добри резултати през май, отколкото през април.

Международният туризъм бавно се засилва, въпреки че възстановяването остава много крехко и неравномерно. Нарастващите опасения относно варианта Делта на коронавируса доведоха до няколко държави да въведат отново ограничителни мерки. В допълнение, нестабилността и липсата на ясна информация относно изискванията за влизане биха могли да продължат да тежат върху възобновяването на международните пътувания през летния сезон в Северното полукълбо. Програмите за ваксинация по целия свят, заедно с по-меките ограничения за ваксинираните пътници и използването на цифрови инструменти като европейския COVID-сертификат, допринасят за постепенното нормализиране на пътуванията.