турист с маска
Източник: UNWTO

UNWTO: 96% от дестинациите в света са въвели рестрикции при пътуване

Мащабът на вредите, причинени от COVID-19 върху световния туризъм, е показан в подробен нов доклад за ограниченията за пътуване по света, публикуван от Световната туристическа организация към ООН (UNWTO) на 17 април 2020 г., се съобщава в пресрелийз (Оригиналният документ можете да прочетете ТУК на английски).

Доклад, публикуван в безпрецедентен период на причинени вреди за сектора, показва, че почти всички глобални дестинации са наложили ограничения за пътуване от януари 2020 г., включително пълни забрани за всякакви пътувания, като мерки за ограничаване на пандемията.

През последните години като специализираната агенция за туризъм на ООН, UNWTO, редовно следи за улесняването на пътуванията и наблюдава постоянна тенденция към повече свобода на движение. Пандемията от COVID-19 драматично прекъсна това.

Данните в новия доклад сочат, че към 6 април 2020 г. 96% от всички световни дестинации имат въведени ограничения за пътуване в отговор на пандемията. Около 90 дестинации напълно или частично са затворили границите си за туристи, докато други 44 са затворени за определен тип туристи в зависимост от страната на произход.

Пълният текст на доклада можете да прочетет ТУК на английски език.