Истанбул, Турция
Снимка: TRTИзточник: БТА

Уличното изкуство в Истанбул привлича творци и туристи от цял свят

Колоритният Истанбул, който е посещаван от милиони туристи, привлечени от красотата и историята на града, намиращ се на два континента, през последните години привлича все повече хора с алтернативните си форми на туризъм, сред които са разходките по улиците на града, изпълнени с интересни графити и огромни рисунки по стените на сградите.

Както и в други мегаполиси по света уличното изкуство е сериозно застъпено в Истанбул. На много места и в азиатската, и в европейската част на града има красиви рисунки, нарисувани както от обикновени хора, така и от известни художници.

Уличното изкуство се е превърнало във важна част от истанбулските улици. Сивите стени се съживяват с цветовете на творбите на художниците. Който се интересува от съвременно изкуство и иска да открие не само историята на града, но и неговото съвремие, непременно трябва да разгледа изкуството на известни и неизвестните творци по улиците на Истанбул.

Един от най-атрактивните квартали за почитателите на стрийт арта е районът Кадъкьой, намиращ се в азиатската част на града. Той е много известен и с рибния си пазар и рибните ресторанти. Районът е сравнително спокоен и цените в него са по-ниски, отколкото в европейската част на Истанбул.

Най-много творби на хората, занимаващи се с улично изкуство, има върху сградите в квартал Йелдегирмени в Кадъкьой.

Колоритният Йелдегирмени има много стара история. В този квартал от 15-и век живеят представители на различни етноси като арменци, евреи и гърци, някои от които все още живеят там. Освен това модерните места в района се увеличават с всеки изминал ден. Тук се провежда известният фестивал на уличното изкуство „Mural Istanbul“.

Може да се каже, че в момента Кадъкьой прилича на музей на открито, който е изключително харесван от туристите и местните жители. В социалните мрежи се предлагат и карти за туристическа обиколка на местата, на които има графити и огромни рисунки на стените.