Дубровник, Хърватия Дубровник, Хърватия
Източник: МВнР

Удължава се срокът на мерките, регулиращи граничния режим на пътуващите през/в Република Хърватия

Съгласно информация на компетентните органи в Хърватия, срокът на действие на мерките, регулиращи граничния режим на пътуващите през/в Република Хърватия (доказване на причина за пребиваване в страната, свободно транзитно преминаване за лични автомобили, тежкотоварни МПС-та и автобуси) се удължава до 30 юни, т.г.

След като Словения отвори границите си за свободно транзитно преминаване на автобуси, отпадна необходимостта за подаване в Загреб на предварителна информация за всяко МПС, но е задължително изискването за спазване на епидемиологичните мерки, т.е. между пътниците в превозното средство следва да има два метра разстояние.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Загреб на следните телефони за връзка: +385 146 46 609 и в извънработно време на тел.: +385 984 69 808.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.