Бодрум пристанището на Бодрум, Турция
Снимка: Dave SandfordИзточник: bTV

Турция се връща на световния туристически пазар

Резервациите за лято 2018 г. бележат значителен ръст спрямо предходните години.

Турция се завръща на световния туристически пазар. Резервациите за лято 2018 г. бележат значителен ръст спрямо предходните години, белязани от тежка криза.

През предните 3 лета милиони западни, руски, а и български туристи избраха да почиват по гръцкото и българското крайбрежие, като алтернатива на турските курорти. Сега обаче чужденците се завръщат там. Благодарение и на значителни стимули от държавата.

През 2015 г. Турция посрещна 42 милиона гости. През 2016 г. броят им се срина до 25 милиона – заради кризата с Русия, атентатите, опитът за преврат. За идното лято обаче резервациите са със 70% повече. До голяма степен заради държавните субсидии за бранша.

„Те не субсидират директно хотелиери, субсидират превозвачи, които докарват туристи до турските курорти. За тази година са предвидени субсидии за всеки един самолет до 150 места от порядъка на 9 хиляди долара на самолет в ниския сезон”, коментира Стоян Маринов от варненската туристическа камара пред камерата на bTV.

Дотации има и за круизните туристи – по 40 евро на пътник. Стимулите са насочени предимно към най-големия пазар – руския.

„Едни от най-големите туроператори в Русия са с турско участие, те също имат подкрепата на турската държава в рекламата. Определено рекламата им е изключително силна, в Русия има много билбордове, телевизионни реклами, всичко това рефлектира неимоверно върху крайния потребител”, коментира Надежда, управител на туроператорска агенция с руски туристи.

Резултатът е, че ранните записвания имат над 100% ръст на руските резервации в Турция и спад с 18 и близо 24% в Гърция и България.

За разлика от турската държава, българската не може да да подпомага туроператори или чартъри, защото сме в Евросъюза. А хотелиерите очакват загуби.

„Държавната политика в туризма на Турция е много по-агресивна от нашата, ако ние изобщо имаме такава. Докато ние не започнем да инвестираме в туризма, не може само да очакваме златната кокошка да снася”, е позицията на Атанас Карагеоргиев, който е собственик на хотел.

Очакванията са тази година на юг от нас да почиват над 30 млн. чужденци, от които 6 млн. руснаци. Според турското министерство на туризма и културата, отрасълът ще донесе около 25 млрд. евро приходи.

Освен печалба за хотелите, туристите харчат по 2,5 млн. евро за дрехи, 800 хиляди за сувенири и 80 хиляди за килими например. А цените на почивките тази година ще са с около 10% по-високи.