Ангелкова и Алпаслан министър Ангелкова и зам.-министър Алпаслан
Източник и снимка: Министерство на туризма

Турско-български туристически бизнес форум в Истанбул

Турско-български туристически бизнес форум се проведе в Истанбул на 3 декември 2018 г.

Турция се нарежда на 4-о място сред топ дестинациите за входящи посещения у нас с над 636 хил. визити през 2017 г. и ръст от 12,5 на сто, а в периода януари-октомври 2018 г. гостите от южната ни съседка са близо 540 хил.

България се радва на стабилен интерес от турски туристи през последните години, което е доказателство за доверието, което те ни оказват. Държавите ни са в един регион и имаме много големи възможности да развиваме съвместни инициативи и общи проекти, които да подпомагат развитието на туризма в България и Турция. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването.

Тя открои важността на създадената само преди броени дни в София Съвместна българо-турска работна група в областта на туризма. Първото й заседание бе проведено в средата на ноември в навечерието на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от СОТ, чийто домакин за втора година бе България. Работната група бе първа по рода си платформа за обсъждане на възможностите за засилване на нашето сътрудничество в областта на туризма.

Обсъждат възможностите за организиране на дни на България в Турция и обратно. Работи се и по общ Балкански маршрут и съвместен продукт между България и Турция, с които да се популяризират пред туристи от далечни пазари богатите и разнообразни туристически продукти на двете страни.

Планираме също организация на турове за инвеститори, които имат интерес за вложения в България, съобщи министър Ангелкова. Очаква се те да бъдат реализирани през февруари следващата година, като се включат обекти с потенциал за развитие. Гарантирам личната си ангажираност и на Министерството на туризма за максимално институционално съдействие при реализацията на инвестиции, увери министърът. Тя благодари на турското Министерство на културата и туризма за организацията на форума и възможността да бъдат представени потенциалът за инвестиции и инициативи за съвместно развитие на туризма.

Целият свят осъзнава значението на туристическия сектор и важността за инвестиции в отрасъла, каза зам.-министър Надир Алпаслан. Той допълни, че очаква такива международни срещи да бъдат ползотворни и за двете страни. На форума презентации направиха и представители на българския и турския туристически бизнес.