Трабзон, Турция Трабзон, Турция
Снимка: Osman Bilgin, PixabayИзточник: БТА

Турските авиолинии стартират директни полети от черноморския град Трабзон за Саудитска Арабия

Националният авиопревозвач на Турция Търкиш еърлайнс ще стартира за пръв път директни полети от град Трабзон на турското Черноморие за Саудитска Арабия от 4 юни т.г. Това съобщи турският министър на транспорта и инфраструктурата Аабдулкадир Уралъоглу пред турски медии.

По думите му полетите ще продължат през цялото лято до 30 септември т.г. и ще се изпълняват до столицата на Саудитска Арабия Рияд и до град Джеда.

„Директните полети от град Трабзон през летния период до Рияд и Джеда и обратно ще бъдат голямо удобство за нашите граждани, които ще извършват пътувания за хадж и умре. Те също така ще имат принос за туризма, търговията и икономиката на страната и на град Трабзон. Ежеседмично ще се изпълняват пет полета. Първият директен полет ще бъде на 4 юни т.г. до град Джеда. А последният на 30 септември до град Рияд“, заяви турският министър, цитиран от информационната агенция Доган хабер ажансъ.

Между Турция и Саудитска Арабия има споразумение за облекчаване на визовия режим с издаване на електронни визи на летищата в Турция и Саудитска Арабия. Издаването на електронната виза става за 5 минути, посочи министърът.

По данни на турското министерство на културата и туризма, пътуванията в черноморската област на Турция, която включва градовете Трабзон, Самсун, а също и високопланинските плата, са сред най-предпочитани от арабските туристи дестинации.

Летището на град Трабзон, което е с вътрешни и международни линии, е едно от най-важните летища на Турция с годишен капацитет от 4 млн. пътници.

На 30 юни 2023 година бе постигнат рекорд с общо 145 полета, извършени в един ден.

Планира се в град Трабзон, който е с население над 800 000 души, да бъде построено още едно летище.