на летище
Снимка: Rainer PrangИзточник: Дневник

Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 година

Най-кошмарната година за туризма още не е приключила, а прогнозите след срива от първите 8 месеца са, че в Европа в тази индустрия чждестранните гости ще се завърнат на нивото от 2019 г. някъде през 2023-2024 г. За вътрешни туризъм новините са малко по-добри – възстановяване на докризисното равнище през 2022 г., пътуванията на близко разстояние – през 2023 г., а до далечни дестинации – през 2025 г.

От януари до август (в сравнение с предходната година) в ЕС е имало 68% по-малко чуждестранни гости, а за цялата 2020 г. се очаква свиването да е 60%.

Но тази прогноза на Европейската туристическа комисия (ETC) е направена преди всички страни в района да се окажат неприятно изненадани от скоростта и мащабите, с които пристигна новата вълна на пандемията. Заради нея отново са въведени национални блокади, не работят заведения, забележителности, музеи и театри.

Според Международната асоциация на авиопревозвачите (IATA) хората еднакво се страхуват да пътуват заради страха от заразяване по време на полет и заради голямата несигурност дали изобщо ще има полети и какъв ще е режимът там, където пристигнат.

В ЕТС членуват както министерства на туризма (България), така е национални асоцияции или бордове по туризъм. В представения по-рано този месец доклад „Европейският туризъм – тенденции и перспективи“ се посочва, че за осемте месеца българският туристически сектор е отчел 62.5% по-малко гости от чужбина и това далеч не е най-лошият резултат. Особено тежко са ударени страни като Кипър (-85%), Черна гора (-84%), Румъния (-80%), Турция (-77%), Португалия и Сърбия (по -74%), Малта и Исландия (по -71%).

Търсенето на полети в Европа през август е било със 73% (на годишна база), което все пак е по-добре от юли (-81.3%) и юни (-94%). Важно е обаче колко пълни са били самолетите – през август са били заети средно 63.5% от местата в тях, като при международните полети този показател е бил средно 48.7%.