Снимка: прессекретариатИзточник: БТА

Туризмът – сред основните теми на разговора между Илияна Йотова и Фуат Октай

Туризмът е сред основните теми, засегнати в разговор между вицепрезидентите на България и Турция Илияна Йотова и Фуат Октай. Двамата се срещнаха в Анкара като част от програмата на посещението на Йотова в турската столица на 2 февруари 2023 г.

„Три пъти по-дълго продължи срещата. Беше изключително важна и много интересна“, посочи Йотова за БТА сред края на разговорите.

Йотова коментира, че двамата с турския вицепрезидент са дали висока оценка на провелия се наскоро бизнес форум в Истанбул, давайки за пример възможността за развитие на редица сектори, включително туризма.

„Той определи като „неразорана нива“ развитието на туризма между двете страни, най-вече за възможността повече турски туристи да идват в България, особено в нашите балнеолечителни центрове. Голям интерес има от турска страна към тях. В това отношение ние сме в дълг и към нашите центрове, защото тук, в Турция, малко се знае за тях. Липсва достатъчно реклама и информация от страна на България, а това са огромни възможности и огромен потенциал“, смята Илияна Йотова.

Темата за пускането на нова директна самолетна линия Пловдив – Истанбул, която да допринесе за развитието на туризма, също е обсъдена на срещата.

„По този начин България може да стане трансферно летище на туристи, които са се запътили към Турция, преминавайки през България. Това е добре за развитието и на нашата инфраструктура и туризъм“, каза още тя.