турист с маска турист с маска
Източник: bTV

Туризъм в криза: Според част от бизнеса предложените мерки са неефективни

Туристическият бранш по Черноморието се надява на късен, макар и кратък сезон, и не очаква реална помощ от държавата. Според бизнеса мерките, които са предложени до момента, са неефективни и неработещи.

Със 150 000 лв. дълг от фалита на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз“ Сена Кондова е разчитала на силно лято, с което да компенсира загубите.

„Подготвихме се с повече полски и чешки екскурзоводи, осигурихме им легла, униформи и сме готови, но тази криза ни постави в много лошо положение. Малките фирми са оставени да се спасяват сами“, каза Сена Кондова за bTV, която е организатор на екскурзии.

За да не плаща осигуровки, е освободила служителите си. Без персонал са и повечето превозвачи. Те не могат да кандидатстват за помощ от държавата.

По данни на туристическата камара средно около 20-25 хиляди души работят лятото по Южното Черноморие. По неофициални са няколко пъти повече и всички те са в неведение дали въобще ще има сезон.

От Министерството на туризма предлагат на сезонните работници да си потърсят временно втора работа чрез бюрата по труда.

„Основно разчитаме на вътрешния пазар, на нас българите като туристи и в тази връзка подготвяме и правим изчисления с възможността за въвеждане на ваучери за туризъм“, каза в ефира на bTV министър Николина Ангелкова.

Браншът настоява за данъчни облекчения и намаляване на ДДС върху туристическите услуги.