Венеция, Италия Венеция, Италия
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Туристите в Италия достигнаха рекорден брой през 2023 г.

Туризмът в Италия достигна рекордни върхове през 2023 година, а чужденците са съставлявали мнозинството от туристите в страната за първи път след пандемията от КОВИД-19. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни на италианския статистически институт ИСТАТ (ISTAT), публикувани на официалната му страница на 4 юни 2024 г.

Посетителите на местата за настаняване в Италия са нараснали с годишен темп от 13,4%, достигайки повече от 134 милиона през 2023 г. Това е най-големият брой посетители, който Италия някога е регистрирала.

Общият брой на нощувките в хотели и други подобни места за настаняване се е увеличил с почти 10 процента през миналата година – до 451 милиона.

След период, започнал по време на пандемията през 2020 г., в който вътрешният туризъм преобладаваше, през 2023 г. чужденците отново са отговаряли за по-голямата част от нощувките в Италия.

Страната, която отдавна е предпочитана дестинация за туристи от цял ​​свят, се стреми да регулира броя на посетителите на някои от основните си атракции в пикови часове и дни.

Венеция например начислява входна такса от 5 евро (5,43 долара) за еднодневни екскурзии по време на най-натоварените периоди от годината, а редица други дестинации са предприели стъпки, за да избегнат тълпите от туристи.

Лацио и Ломбардия са били регионите с най-силен годишен ръст на туризма през 2023 г., поради устойчивото нарастване на посетителите на Рим и Милано, обясняват от ИСТАТ.