турист с маска турист с маска
Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Туристите търсят сигурни дестинации в момента

Всеки турист преди да тръгне на път гледа статистиката. Никога преди не сме имали нужда от толкова достоверна информация, каза доц. Соня Алексиева, преподавател в „НБУ“ и ПР експерт в областта на туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 15 октомври 2021 г.

Важно е да си отговорим на въпроса дали единствено уникалната ни природа и разнообразните туристически продукти, които предлагаме, са достатъчни, за да привлекат чуждестранни туристи. Сигурността и безопасността имат ключова роля при избора на дестинация, допълни тя.

В момента е важно дали България е сигурна дестинация, защото никой не търси само добрите цени, а здравето на туристите да е на първо място, каза още Алексиева.

През юли тази година 54 милиона души са пресекли международните граници с цел туризъм, което е с 67% по-малко спрямо същия месец през 2019 г. Все пак този брой е най-високият от април 2020 г, сочат актуалните данни от последното издание на туристическия барометър на Световната организация по туризъм.

За сравнение през юли 2020 г. международните туристически пристигания са били едва 34 милиона, като през 2019 г. броят им е надхвърлял 164 милиона. Повечето от дестинациите са отчели умерено възстановяване спрямо 2020 г.

Гостът е на мнение, че данните на „Световната организация по туризъм“ не са изненадващи. 2020 година беше една от най-катастрофалните за туристическия сектор – 1.1 милиард долара финансови загуби. Надеждите за туристически сектор през тази година бяха по-големи. В Европа, Северна и Южна Америка имаше по-голямо отваряне, докато в Азиатско-тихоокеанския регион спадът беше около 95%.

„Добрата новина в България е, че по време на пандемията имаше ръст и развитие на вътрешния туризъм“, оцени гостът.

Всеки поглежда цветовете на европейската карта и на база на това решава къде да почива. България е на първите позиции в Европа по брой заразени и на последно по ваксинация. Близо 85% от пътуващите решават сами да планират пътуванията си, като искат персонализирана услуга.

Целия разговор вижте във видеото: