вицепремиер Николова в Община Пловдив
Източник и снимка: Министерство на туризма

Туристическият информационен център в община Пловдив ще бъде дигитализиран и разширен

Туристическият информационен център в Община Пловдив ще бъде дигитализиран, разширен и модернизиран. За това се споразумяха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и кметът на община Пловдив Здравко Димитров на работна среща в общината.

Туристическият център ще бъде брандиран с логото на Министерството на туризма и Община Пловдив. За да се информират по-лесно туристите, ще бъдат инсталирани и таблети, като местният бизнес ще има възможност да сложи и свои собствени рекламни брошури. Целта е да се покажат широките възможности за различни видове туризъм в общината и региона, така че да се осигури по-голяма целогодишна заетост на местата за отдих.

Министър Николова информира кмета на Пловдив, че към момента туристическият информационен център в града все още не е сертифициран от министерството. Кметът на града пое ангажимент в най-скоро време общината да подаде заявление за сертифициране към министерството и туристическият център да бъде вписан в Единната мрежа на туристическите информационни центрове.

По данни на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от 1 януари до 1 август 2020 пренощувалите лица в областта са над 155 хил., от които българите са близо 137 хил. Реализирани са нощувки на граждани от Турция, Гърция, Германия, Италия, Франция, Русия, Великобритания и др. За същия период само в община Пловдив пренощувалите са над 65 хил., а 49 хил. от тях – българи. Този потенциал може да се развива въпреки пандемията с общите усилия на държавата, бизнеса и местната власт.

И тук секторът преминава през много труден период със сериозни икономически загуби, но все още има неразгърнати нишови възможности, които могат да привлекат повече посетители, посочи министърът. Освен културно-историческия туризъм тя спомена и църковния, конгресния и шопинг туризма, които са с отлични перспективи в региона. За мен е от ключово значение да популяризираме перспективите за разнообразен туристически продукт, за да се представяме успешно като дестинация за четири сезона. От голямо значение е фактът, че миналата година Пловдив бе Европейска столица на културата и привлече почти двойно повече туристи. Знаем, че резултатите днес не са това, което очаквахме, и няма как те да се сравняват с постигнатото през 2019. Предизвикателствата на коронавируса трябва да ни мотивират за още повече и по-прецизна работа, коментира вицепремиерът.

Тя изтъкна като водещ приоритет стриктното и безусловно спазване от местата за настаняване и заведенията на санитарно-хигиенните изисквания на Министерството на здравеопазването. Държа лично да се уверя как това се прави тук и ще посетя хотел в Пловдив, за което и кметът не е информиран, за да видя на място как се изпълняват инструкциите. Това е изключително важно в политиката ни за утвърждаване на България като безопасна и сигурна дестинация.

Министърът подчерта също, че се търсят нови форми за привличане на повече български и чуждестранни туристи с иновативни средства за популяризиране на по-малко познати забележителности с активното участие на екскурзоводите. По дипломатически път и в партньорство с Министерството на здравеопазването се прави необходимото за улесняване достъпа на посетители от Турция, Молдова, Беларус, Великобритания, Израел, Русия и др. държави, за които има все още ограничения от наша или тяхна страна. Това ще улесни подготовката на новия зимен сезон и сезон Лято 2021, заключи вицеприемиерът Николова на срещата.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа също централната трибуна на Римския стадион в Пловдив. Тази част от разкопките в центъра на града все още е затворена за гражданите, тъй като се намира в частен терен и достъпът за външни лица е ограничен.

Кметът на общината Здравко Димитров и екипът му заявиха, че в момента водят преговори със собствениците и е на път да бъде постигнато споразумение за отварянето на историческите находки за жителите и гостите на града.

Разчитам собствениците да бъдат отворени за диалог и да се договори свободен достъп до тази културно-историческа забележителност, заяви министър Николова. Тя подчерта, че ще се работи усилено за преодоляване на всички трудности, за да се даде възможност гостите и гражданите да посещават обекта. Надявам се, че с местната власт ще имаме ползотворно сътрудничество както за разрешаване на този казус, така и занапред, коментира още вицепремиерът.

На два етажа под нивото на Главната улица на Пловдив са разположени централните трибуни от римско време. При археологическите разкопки е открит един от първите водопроводи в Европа, в който и към днешна дата тече вода.