Черноморец Черноморец
Източник: БТА

Туристическият бранш очаква сезонни работници от Узбекистан, Казахстан и други държави

Добър туристически сезон очакват в Черноморец през това лято. През изминалите празнични дни в крайморския град са пристигнали немалък брой туристи, стана известно от думите на кмета Росен Деспов. Пред БТА той не се ангажира с точна прогноза за летния сезон. По думите му градът е почти готов за посрещането на първите туристи в края на май и началото на юни.

„Разговаряме ежедневно с хората, които се занимават с туризъм в града. А те не са малко – това е основен поминък тук. За съжаление и тук, както и в останалите морски курорти, се наблюдава проблем с намирането на достатъчно квалифицирани кадри. Хората, които имат постоянен персонал, от години изпитват затруднения за попълването на определени позиции. Няма кадри и този проблем не е присъщ само за големите курорти като Слънчев бряг, Созопол и Несебър например. Този проблем го има навсякъде“, каза Деспов.

Той добави, че голяма част от хотелиерите и ресторантьорите в Черноморец ще разчитат на „внос“ на кадри от чужбина. Росен Деспов посочи, че идването на чужди работници у нас се забавя, което притеснява представителите на туристическия бизнес.

„Отново очакваме работници от Узбекистан, Казахстан и други държави. От няколко години тук работят и филипинци. По всичко личи, че списъкът на страните, от които градът ни приема работници, се разширява“, каза още Деспов и уточни, че през последните няколко години градът посреща много почиващи, които предпочитат пътуване през уикендите. „В същото време вярвам, че Черноморец успява да запази имиджа си на семеен и спокоен курорт. Това не привлича много младите хора, но за сметка на това къмпингите, които се намират около града, превръщат Черноморец в атрактивна дестинация“, каза още кметът.

Някои от ресторантите и местата за настаняване в Черноморец вече са отворили. Други собственици подготвят активно обектите си, видя репортер на БТА. Според Деспов основната група туристи и през този сезон ще бъдат български граждани. „Наблюдаваме завръщане на чуждестранни туристи от пазари, които са били традиционни за града ни“, посочи още той.