National Board of Tourism

Туристическият бранш е готов на протести, иска смяна на номинацията за ресорен министър

министерство на туризма

министерство на туризма

Представители на българския туристически бранш изразиха възмущението си от готвеното назначение за министър на туризма в редовното правителство, защото според тях липсва експертиза в сектора на номинирана за поста Зарица Динкова. Решението на този етап е да бойкотираме срещата с този министър и ще продължаваме да настояваме за среща с академик Денков и Мария Габриел с цел смяна на това назначение, каза Ричард Алибегов – съпредседател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Алибегов заяви, че настояването на бранша е за спешна среща тази седмица. В противен случай ще трябва да се ангажираме с протестни действия, за да покажем на новосформирания кабинет, че няма как да продължи тази гавра с туристическия бранш, допълни той.

Нямаме нищо против дамата, която се спряга за министър на туризма, нямаме нищо против, че е от политическа партия, това не ни интересува, интересуваше ни заявката на акад. Денков, че за всеки отрасъл от икономиката се търси най-добрият експерт, коментира още Ричард Алибегов.

Вчера в отворено писмо от българския туристически бранш, адресирано до номинираните за премиери и лидерите на политическите формации, които ги издигнаха, туристическият бизнес отправи настоятелна молба за среща с бъдещия редовен кабинет, на която да бъдат обсъдени перспективите пред сектора. Писмото от името на бранша бе подписано от проф. Георги Рачев – председател на Алианса на туристическата индустрия в България, и от Теодора Жилкова и Ричард Алибегов – съпредседатели на Конфедерацията на българския туристически бизнес. В него двете организации напомнят, че категорично не приемат обявената кандидатура за министър на туризма – Зарица Динкова, с аргумента, че няма как да работят с човек, „който няма никаква експертиза в сектора“. Зарица Георгиева Динкова е номинирана за министър на туризма в правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС с втория мандат. Тя е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид, се посочва на сайта на „Демократична България“. Георгиева е била заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Едно министерство е толкова силно, колкото е силен неговият министър, заяви на пресконференцията в БТА Мартин Захариев, заместник-председател на Управителния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм. Той посочи, че браншът се нуждае от министър, „който от утре, като влезе в кабинета си, да отиде при министъра на финансите и да извоюва петкратен бюджет над този, който в момента има Министерството на туризма от обидните и смешни 26 млн. лева“. Захариев посочи, че браншът не е склонен да даде на Динкова сто дни толеранс „именно поради политическите обстоятелства, а и поради сезонността на бизнеса“, визирайки началото на летния туристически сезон.

Проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви, че браншът не протестира срещу Динкова, а срещу това, че „всички обещаваха на последните ни срещи, че туристическият бизнес ще бъде приоритетен отрасъл в икономиката“. Той подчерта, че туристическият бизнес не е включен в Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки обещанията на бивши и настоящи министри и на представители на партии.

Ръководствата на Алианса на туристическата индустрия в България и на Конфедерацията на българския туристически бизнес заявиха, че зад тях стоят 80 и повече процента от бранша и подчертаха, че днешните им изявления нямат политически характер.

Exit mobile version