министерство на туризма
Снимка: МТИзточник: БТА

Туристическият бранш е готов на протести, иска смяна на номинацията за ресорен министър

Представители на българския туристически бранш изразиха възмущението си от готвеното назначение за министър на туризма в редовното правителство, защото според тях липсва експертиза в сектора на номинирана за поста Зарица Динкова. Решението на този етап е да бойкотираме срещата с този министър и ще продължаваме да настояваме за среща с академик Денков и Мария Габриел с цел смяна на това назначение, каза Ричард Алибегов – съпредседател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Алибегов заяви, че настояването на бранша е за спешна среща тази седмица. В противен случай ще трябва да се ангажираме с протестни действия, за да покажем на новосформирания кабинет, че няма как да продължи тази гавра с туристическия бранш, допълни той.

Нямаме нищо против дамата, която се спряга за министър на туризма, нямаме нищо против, че е от политическа партия, това не ни интересува, интересуваше ни заявката на акад. Денков, че за всеки отрасъл от икономиката се търси най-добрият експерт, коментира още Ричард Алибегов.

Вчера в отворено писмо от българския туристически бранш, адресирано до номинираните за премиери и лидерите на политическите формации, които ги издигнаха, туристическият бизнес отправи настоятелна молба за среща с бъдещия редовен кабинет, на която да бъдат обсъдени перспективите пред сектора. Писмото от името на бранша бе подписано от проф. Георги Рачев – председател на Алианса на туристическата индустрия в България, и от Теодора Жилкова и Ричард Алибегов – съпредседатели на Конфедерацията на българския туристически бизнес. В него двете организации напомнят, че категорично не приемат обявената кандидатура за министър на туризма – Зарица Динкова, с аргумента, че няма как да работят с човек, „който няма никаква експертиза в сектора“. Зарица Георгиева Динкова е номинирана за министър на туризма в правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС с втория мандат. Тя е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид, се посочва на сайта на „Демократична България“. Георгиева е била заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Едно министерство е толкова силно, колкото е силен неговият министър, заяви на пресконференцията в БТА Мартин Захариев, заместник-председател на Управителния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм. Той посочи, че браншът се нуждае от министър, „който от утре, като влезе в кабинета си, да отиде при министъра на финансите и да извоюва петкратен бюджет над този, който в момента има Министерството на туризма от обидните и смешни 26 млн. лева“. Захариев посочи, че браншът не е склонен да даде на Динкова сто дни толеранс „именно поради политическите обстоятелства, а и поради сезонността на бизнеса“, визирайки началото на летния туристически сезон.

Проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви, че браншът не протестира срещу Динкова, а срещу това, че „всички обещаваха на последните ни срещи, че туристическият бизнес ще бъде приоритетен отрасъл в икономиката“. Той подчерта, че туристическият бизнес не е включен в Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки обещанията на бивши и настоящи министри и на представители на партии.

Ръководствата на Алианса на туристическата индустрия в България и на Конфедерацията на българския туристически бизнес заявиха, че зад тях стоят 80 и повече процента от бранша и подчертаха, че днешните им изявления нямат политически характер.