Боянската църква Боянската църква
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Bloomberg TV Bulgaria

Туристически атракции ще привлекат интереса към София

Работим за подобряване на информационната обезпеченост на столицата, включително и на китайски език, съобщи зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов в интервю за Bloomberg TV Bulgaria на 26 март 2018 г.

Туристическата индустрия и местната власт трябва да подобрят условията в града и да се създадат нови и най-различни атракции, каза той.

Според него броят на туристите в София е чувствително по-голям от този, който се отчита от статистиката.

„Над 2,4 милиона са реализираните нощувки в София през 2017, а гостите – 1,4 милиона, но тази статистика не отразява голям брой гости, които преминават през града, но реално не се регистрират. Такива са гостите, които отсядат например в Боровец и съседни населени места. Не се отчита и голям брой гости, които отсядат при приятели и познати“, обясни зам.-кметът.

Според него няколко са тенденциите, които се съчетават в едно, в резултат на които се увеличава броят на туристите към столицата ни.

„През втората половина на XX век туристическата индустрия в България не беше организирана по модела на други съседни държави. Разчиташе се на зимния и летния специализиран туризъм, а нормалното при подобни на нас държави (Гърция, Унгария), основна атракция е винаги столицата и акцентът винаги е върху градския опознавателен туризъм“, посочи Тодор Чобанов.

По думите му първата и основна тенденция е връщането към руслото на нормалността, а най-логичното място за посещение на една древна и интересна държава е нейната столица.

Зам.-кметът е на мнение, че от изключителна важност са “системните усилия на туристическата индустрия и на самата местна власт да подобрят условията в града и да се създадат нови и най-различни атракции”.

Тодор Чобанов съобщи, че се работи за подобряване на информационната обезпеченост на столицата, включително и с текстове на китайски език, защото през 2019 г. се очаква по-сериозно посещение на китайски туристи.

Той е категоричен, че през следващите години София ще се утвърди като място за конгресен, специализиран и семинарен туризъм, като за това ще помага икономическата активност от различни сектори.

Доц. Чобанов прогнозира, че ще се насърчи хотелската индустрия и в съседни населени места като Боровец, дори в Пловдив.