министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БТА

Туристи ще възстановят средствата си, ако не пътуват заради коронавируса

При обявено форсмажорно обстоятелство всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата както е предвидено в Закона за туризма. Това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката, уточни пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

Когато има форсмажорно или непредвидено обстоятелство, както е описано в ресорна евродиректива, сумата подлежи на възстановяване, уточни министърът и допълни, че в момента се тълкува какво точна е „непредвидено обстоятелство“.

„Предполагам, че, когато става въпрос за Италия/където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени“, каза Ангелкова и съобщи, че скоро ще стане известно тълкуванието на „непредвидено обстоятелство“.

На 26 февруари 2020 г. министърът е имала среща с туроператори, които са изразили безпокойство заради създалата се ситуация с коронавируса и отражението му върху изходящия и входящия туризъм, предаде БТА.

Ситуацията е доста тревожна и тежка за туризма не само за България, а и за целия свят, коментира Ангелкова.

Тя напомни, че Италия е един от основните пазари за България като през 2019 г. над 250 000 българи са посетили Италия, а около 156 000 италианци – България.

По данни на туроператорите около 10 000 българи са с планирани резервации в Италия до края на юни.

Очаква се на страниците на Министерството на туризма и на КЗП да бъдат подготвени общи указания за пътуванията, предвид усложнената ситуация.