поход Бунай планински поход
Източник и снимка: ТД „Бунай“

Туристи ще преминат „По стъпките на кървавото писмо“ на 21 и 22 април

Национален туристически поход „По стъпките на кървавото писмо“ организира на 21 и 22 април Туристическо дружество „Бунай“ – Панагюрище и обяви програмата в своята страница във Фейсбук, където могат да се направят и записвания.

Походът ще се проведе в чест на 142 годишнина от Априлското въстание. Той дава възможност на туристите да преминат по историческия път на Кървавото писмо от Копривщица до Панагюрище. В маршрута са включени обекти от движението „Опознай България – 100 Национални туристически обекти”.

Началото ще е сутринта на 21 април пред Вечния огън в подножието на мемориален комплекс „Априлци” в град Панагюрище.Участниците ще бъдат извозени до центъра на Копривщица, след което последователно ще преминат през обекти като Мавзолей – костница – Мост – „Първата пушка” – къща музей „Тодор Каблешков” и други. След това туристите ще преминат пет часов пешеходен преход до местността „Манзул“.

Във втория ден на похода, 22 април е предвиден шестчасов пешеходен преход от местността „Манзул“ до Панагюрище. Финалът ще бъде в къща-музей „Тутева къща“, където ще бъде изнесена екскурзоводска беседа.

В похода могат да участват организирани групи от туристически дружества от страната и индивидуални туристи от всички възрасти. Организаторите предупреждават, че всеки участник трябва да бъде с подходяща туристическа екипировка и планинска застраховка.