Тунис Тунис
Снимка: Alicia CharlotteИзточник: МВнР

Тунис отваря границите си, но българите със задължителна карантина

Във връзка с отварянето на границите на Тунизийската република от 27-и юни т.г. Министерството на здравеопазването на Тунис публикува актуализирана информация относно правилата за влизане в Тунис на тунизийски граждани и чуждестранни туристи, включително списък с държави на произход, разделени на две категории в зависимост от степента на разпространение на COVID-19 и оценката на риска. Списъкът ще бъде актуализиран ежеседмично в съответствие с епидемичната ситуация.

Според актуализираните изисквания пътниците, пристигащи от държави с ниски равнища на зараза (зелена категория), не подлежат на специфични санитарни мерки и ограничения.

За пристигащите в Тунис от страни с умерена степен на зараза (оранжева категория), сред които и България, ще се изисква представяне на резултати от PCR-тест, направен не по-рано от 72 часа преди полета и максимум 120 часа преди пристигането на тунизийска територия. При влизане в страната остава задължението за 14-дневна самокарантина и при проява на симптоми може да бъде поискан PCR-тест за сметка на лицето. PCR-тестът може да се провежда и по искане на съответното лице, за да може да напусне самокарантината след шестия ден от влизането в Тунис. Лицата, подлежащи на карантиниране, подписват декларация, с която се ангажират със стриктно спазване на карантинните мерки и ненапускане на мястото на карантина и декларират, че са запознати с наказанията за нарушителите, а именно – 6-месечен затвор и глоба в размер на 120 тунизийски динара (приблизително 75 български лева).

Придвижванията, трансферите и настаняването на чуждестранните туристи в съответните хотели ще се извършват съгласно здравния протокол за организирани туристически групи. На туристите се разрешава да посещават музеи, паметници и туристически археологически обекти единствено организирано при спазване на здравния протокол за всеки обект.

Министерството на здравеопазването уточнява, че отварянето на границите на страната на 27-и юни не засяга държавите, които не фигурират в горепосочените две категории или т.нар. „червена категория“, в която са включени и 4 държави членки на Европейския съюз – Белгия, Гърция, Нидерландия и Швеция.

При нужда от съдействие българските граждани в Тунизийската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Тунис на следните телефонни номера: +216 71 798 962, +216 71 800 980. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Tunis@mfa.bg .
———
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .