Плевен
Снимка: Община ПлевенИзточник: БНР

Целогодишно доста туристи посещават Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Най-важното нещо за гостите на града и панорамата е да разберат защо музея се намира там, какво е значението на парк „Скобелев“, какво е значението на боевете за града. Идеята на целия музей е да ни пренесе по време на една от важните битки не само за Плевен, но и за България“, каза за БНР Богомил Стоев, екскурзовод в Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“, който е завършил специалност история и психология във Великотърновския университет „Св. свети Кирил и Методий“.

Целият музей е направен за 11 месеца.

„Целогодишно панорамата се радва на много посетители. Летният сезон е един от най-динамичните заради многото посетители в страната и групите с чужди туристи“, допълни Богомил Стоев.

Той има идея да направи велопоход: „Всяко едно кътче на града е свързано с историята и боевете в Плевен и България. Всеки ден гостите на града и плевенчани минават по места, които са били голямо събитие.“

Панорамата притежава една от най-богатите колекции не само на предмети, но и на книги.

Автори на проекта за построяването на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” са архитектите Пламена Цачева и Иво Петров.

„Интересното за платното е, че то е едно цяло парче в огромна зала, което побира в себе си панорамно пано с размери 115 на 15 метра“.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско иго. В първите 3 години след нейното откриване, е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Изградена е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута „Кованлък”, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Автор на живописната част и главен изпълнител е Николай Овечкин (Военно студио „М. Греков”, Москва). Колективът е от 13 руски и български художници: В. Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, М. Ананиев, Н. Овечкин, Д. Дончев, В. Есаулов, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов, В. Таутиев, Ю. Усипенко и А. Троценко.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а 4-ят пръстен е декоративно-пластичен фриз, символизиращ обсадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Тържественото откриване на Панорамата е на 10 декември 1977 г., в деня на стогодишнината от Освобождението на Плевен.

Повече можете да чуете в звуковия файл:
https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/Actualni_2022/09/09.09 istorik pleven chui lyatoto.mp