Царевец Царевец
Снимка община Велико ТърновоИзточник Дневник

Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите обекти

Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей-Велико Търново имат най-много посетители за изминалата година сред големите градове със значими обекти на историческото наследство, показват данни, предоставени от музеите на „Дневник„.

Класацията обхваща регионалните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив – и къщите-музеи в Стария град, управлявани от института „Старинен Пловдив“. От Регионалния исторически музей в Шумен, който стопанисва резерватите Плиска и Мадара, не отговориха на запитването на „Дневник“.

Класацията не включва големите националните институции, базирани в София. Но с близо 441 посещения търновските експозиции са по-популярни дори от тези на Националния исторически музей.

РИМ-Велико Търново управлява 26 обекта, сред които крепостите Царевец и Трапезица и редица църкви и къщи-музеи в града и с. Арбанаси. Сред тях по популярност води Царевец с впечатляващите 234 хиляди посетители, следван от църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси, новоизграденият мултимедиен посетителски център в Търново и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Седем от обектите не са били отворени за публиката през изминалата година, а най-малко популярен – с под 500 туристи – е античният римски град Никополис ад Иструм на север от града. Той бе един от обектите, развити по оперативната програма „Регионално развитие“ и се сочеше като положителен пример за реставрация. Отворен е е обаче единствено през пролетно-летния сезон. Хълмът Трапезица, който също бе отворен за посещения наскоро, е привлякъл 8 хиляди души.

Посещенията в РИМ-Търново са се повишили с около 6% спрямо 2016 г., като най-значителен е ръстът на на чуждестранните туристи – 26%. Обектите през 2016 г. са били посетени от 180 хил. чужденци, сочи статистиката на музея.

Бъдещата столица на културата Пловдив следва Търново по популярност, която се дължи основно на музеите в стария град и римското наследство на града. Античният театър, римският стадион, малката базилика, Балабанова къща, Хиндилиянова къща, експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Къщите на Недкович и Клианти, както и Старинна аптека „Хипократ“ са имали точно 270 001 гости през 2017 г., показват данни на туристическия информационен център и общински културен институт „Старинен Пловдив“, който ги управлява.

От тях 113 293 са били чужденци, където отново има сериозен ръст спрямо 2016 г. – близо 60%. Регионалният исторически музей в Пловдив е бил посетен от 28 хиляди души, повечето българи. Ако към музеите на културно-историческа тематика в града се причисли и етнографският, общо посетилите трите института през годината стават 370 хиляди души. Ръстът спрямо 2016 г. е 22% за всички музеи и галерии в Пловдив.

Във Варна близо половината от посетителите са чужденци. 137 хил. души са минали през обектите на археологическия музей в града: 27 хил. в централната експозиция, 87 хил. на скалния Аладжа манастир и близо 22 хиляди на Римските терми. Любопитното е, че много голяма част от посетителите са чужденци – над 62 хил. души. Следващ по посетители е Регионалният исторически музей в София, чиито два филиала – Музей за история на София и подземното ниво на базиликата „Света София“, са регистрирали съответно 60 и 33 хиляди посещения.

Екомузеят с аквариум в Русе, открит през 2014 г. е най-популярният на територията на града за изминалата година. Експозицията разказва за живота по поречието на Дунав и през залите му, където има и аквариум с риби, са преминали 18 хиляди души – с 4 хиляди повече от посещенията във включените в ЮНЕСКО Ивановски скални църкви, също под шапката на Регионален исторически музей – Русе. Екомузеят е предпочитан от учениците – над 7 хиляди, докато църквите са популярни предимно сред международните гости, пишат от музея. Следващи по интерес са средновековният град Червен, историческата експозиция, Пантеонът на възрожденците, музеят на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост „Сексагинта Приста“. Сред туристите в цялост има 8% спад, което според музея представлява връщане към нормалните нива след интереса към новите експозиции през последните години.

Обратно на морето, в Бургас 22 хиляди посещения са имали eтнографския, археологическия и историческия музей на града, обединени в Регионален исторически музей – Бургас. 6000 от тях са за изложбата „Живи тропически пеперуди“, която се провежда за четвърта година. За три месеца през изминалата година музеят беше затворен.