Ягодинска пещера
Снимка: ТС РодопеяИзточник: БТА

ТС Родопея: Ягодинската пещера е снабдена с интернет, видеонаблюдение, ефектно осветление и озвучаване с финансиране по европроект

Ягодинската пещера е оборудвана с ново ефектно осветление и озвучаване, интернет, видеонаблюдение и видеостени, съобщи Сергей Генчев от Туристическо сдружение „Родопея“ – Ягодина. Новите придобивки за третата по дължина пещера в България са осигурени по проекта „Модернизация, популяризиране и експлоатация на пещери“ с акроним MyCaves, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020.

В карстовите подземия са монтирани 6 станции с телефонна и интернет връзка. В зоните с интернет посетителите имат възможност да правят онлайн селфита сред красивите пещерни форми. Туристическият маршрут в Ягодинската пещера е осветен с нови LED лампи. Ефектното осветление е намалило наполовина разхода за енергия за светлина в подземията. Монтираните 20 видеокамери изцяло покриват трасето за посещения. Вътрешната телефонизация подобрява комуникацията между екскурзоводите, водещи групите из подземните галерии. На първата видеостена се представят Ягодинската пещера и туристическите забележителности на региона, а втората популяризира пещера Алистрати в Гърция, която също е включена в дейностите по българо-гръцкия проект. Озвучаването в пещерните зали е с родопска музика.

Финансирането за оборудването на пещерата е близо 150 000 евро. Водещ партньор по българо-гръцкия проект MyCaves е община Неа Зихни (Гърция).

Ягодинската пещера е една от популярните спелеологични забележителности в Родопите. Дължината ѝ е 10,5 км, а туристическият маршрут е 1250-метров. Привлича български и чуждестранни туристи с красивите галерии с карстови образувания и причудливи форми. Пещерата поддържа постоянна температура от 6 градуса. В подземията е обособена и ритуална зала, в която от години се извършват бракосъчетания на двойки от страната и чужбина.