Източник: БТА

Третият по големина туроператор в Европа фалира

Третият по големина туроператор в Европа – германската FTI Group, подаде иск до регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност, предават Ройтерс и ДПА.

Като причина за фалита се посочват спадащите резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни.

Фалитът означава, че FTI вече няма да може да изпълнява или ще изпълнява само частично пътуванията, които вече се резервирани, а това потенциално ще засегне хиляди в началото на летния туристически сезон, посочва Ройтерс.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек окачестви фалита като „трагично събитие“, но изтъкна, че ведомството му не може да окаже допълнителна помощ на компанията.

Германското външно министерство, туристическият сектор и застрахователите ще поемат грижата за засегнатите туристи. Говорител на ведомството посочи, че властите ще проучат в детайли как е ползвана държавната помощ, получена от компанията, по време на пандемията, възлизаща на 595 милиона евро.

Работещите за FTI по цял свят са около 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, вкл. и през 10,000 партньорски агенции в Германия.

През финансовата 2022/23 г. годишните продажби на компанията възлизат на 4,1 милиарда евро. По данни на финансовия всекидневник „Ханделсблат“ дефицитът на дружеството в краткосрочен план възлиза на десетки милиони евро.

Бъдещето на FTI обаче изглежда сигурно, посочва ДПА, тъй като американският инвеститор Certares планира да я купи за 1 евро и да налее 125 милиона евро свеж капитал в компанията.