Трети международен културен фестивал на киселото мляко в Момчиловци Трети международен културен фестивал на киселото мляко в Момчиловци
Източники снимка: Министерство на туризма

Трети международен културен фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Ежегодният Фестивал на киселото мляко в Момчиловци успешно популяризира родопското село не само в Китай, но и в цяла България, и с третото си издание показва, че е вече добра традиция. Това автентично събитие помага за изграждането на добрия имидж на страната ни пред света с типични национални продукти и туристически забележителности. С тези думи зам.-министърът на туризма Милко Теофилов откри проявата, в която се включиха и гости от азиатската държава.

Неслучайно млякото, носещо марката на това живописно село, се налага все по-успешно на китайския пазар, а с рекламните си кампании привлича все повече туристи тук. Мотото на фестивала за 2017 г. е „Киселото мляко – новият Път на коприната“, така организаторите поставят продукта като важен посредник за насърчаване на туризма между Китай и България, подчерта Милко Теофилов.

Той увери, че Министерство на туризма подкрепя всяка местна инициатива, която стимулира устойчивото развитие на туризма. Трябва да търсим и промотираме точно тези неща, с които България е уникална и различна, за да увеличаваме броя на туристите, каза още той и акцентира, че вече е факт туристическото райониране на страната. Смолян е определен за център на туристически район „Родопи“, който предлага голямо разнообразие от природни и културни забележителности, туристически дестинации и атракции.

Само в Община Смолян туристите могат да избират между 20 маркирани екомаршрута и екопътеки, наблизо са резерватите Сосковчето и Амзово. Успешно са реставрирани средновековните калета до Смолян, с. Кошница и Момчилова крепост край с. Градът. Музеите, църквите, манастирите и паметниците в Родопския край са огромен ресурс за развитието на културно–познавателния туризъм, посочи още зам.-министърът.

Той даде пример, че близо 131 580 са пренощувалите в местата за настаняване в Община Смолян за периода януари-юни 2017 г. Тези данни са само на база реализирани нощувки. Ако прибавим към тях и хората, дошли за един ден или отседнали при близки и познати, числото ще е още по-голямо.

За перспективите на китайския пазар говорят и цифрите на национално ниво, каза още зам.-министър Теофилов. За периода януари-юли 2017 г. броят на туристите от Китай, посетили България, е 16 658. През същия период на 2016 г. те са били 5 781, което е 53% ръст. Всичко това показва колко много хора са открили красотата на вашия край, коментира още той. Трябва да полагаме усилия да популяризираме това прекрасно място. Изключително важно е да съхраним и представим пред света непокътнати българските традиции, включително чрез уникален продукт като киселото мляко, обобщи зам.-министърът.