Дюни к.к. Дюни
Снимка: Дюни АДИзточник: 24 часа

Тренд: 1.6 млн. на почивка през лятото, 53% – на Черно море

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от тях ще изберат Българското Черноморие. Повече от половината българи (55%) не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19. Това показва национално представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Всеки трети смята да изкара лятна почивка, всеки десети още не е решил. Най-много са готвещите се за почивка сред младите българи и жителите на София. Спрямо предходната година се отчита спад в дела на планиращите почивка българи.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина. Тук се отчита спад спрямо предходната година, когато бяха 32%. Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото от пандемията от COVID-19. Предпочитана чуждестранна дестинация за българите остава Гърция.

Има обаче ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%.

Социолозите отчитат намаляване на броя на летуващите през тази година, като един на всеки три има намерение да почива през лятото, за разлика от 2019 г., когато такава готовност са заявили 43% от българите.

По-голямата част от запитаните определят финансовите си затруднения като причина за отлагането на лятната почивка – на това мнение са 61% от хората. Едва 12% се притесняват да почиват заради епидемичната обстановка, а 8% не могат да си вземат отпуск.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии при избора за място за почивка. Фактори като тишина и спокойствие натежават тази година спрямо миналото лято.

Проучването е проведено от 1 до 7 юни 2020 г. Анкетирани са 1008 пълнолетни българи. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.