Бяла плаж в Бяла
Снимка: Община БялаИзточник: МТ

Тръжните процедури за наем на плажове ще се провеждат чрез явно наддаване

„Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване, като то ще се извършва пред всички присъстващи на търговете“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова по време на брифинг в министерството на 27 февруари.

Министър Динкова допълни, че отпада условието предлаганата цена да се представя в запечатани пликове, а присъствието по време на търга на желаещите да наемат даден плаж ще бъде задължително. „С тази промяна на процедурата, взимаме мерки решенията за това кой ще стопанисва плажовете, да се взимат по още по-открит и още по-прозрачен начин, за да може обществото и българските граждани да имат повече спокойствие“, каза още министър Динкова.

„Процедурата по подаването на документи ще бъде същата, с тази разлика, че наддаването на цените ще бъде в присъствието на всички заинтересовани. Всяка стъпка в търга ще бъде с до 10% от обявената. Кандидатите трябва да са минимум двама“ подчерта и Владимир Петров, директор на Дирекция „Концесиониране, наемна и регулаторна дейност в туризма“.

Предстоят 20 търга за плажове на българското Черноморие – 10 по Севереното и 10 по Южното Черноморие.