улица Крайезерна, Бургас улица Крайезерна, Бургас
Източник и снимка: Община Бургас

Транзитният трафик към Южното Черноморие вече е изведен от вътрешността на Бургас

Транзитният трафик към Южното Черноморие вече е изведен от вътрешността на Бургас след като на 11 юли бе пуснато движението по реконструираната улица „Крайезерна“.

Превозните средства се отклоняват вдясно още от първото кръгово при влизане в Бургас, което се намира до Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Оттам потокът преминава по бул. „Проф. Яким Якимов“, през пътен възел „Запад“, а от него вляво се включва по „Крайезерна“ и достига до пътния възел при надлез „Владимир Павлов“ и бул. „Тодор Александров“.

Трасето на обходния маршрут има по две платна за движение в двете посоки, което в максимална степен облекчава бързото и удобно придвижване на автомобилите и товарните камиони без да изчакват на светофари и кръстовища, както беше досега.

Експерти от Община Бургас, представители на строителната фирма и проектантите на обекта направиха обход на ул. „Крайезерна“, за да установят на място как се осъществява движението по отсечката. Сред тях бяха заместник-кметовете Руска Бояджиева и инж. Чанка Коралска.

„Това, което видяхме, е, че трафикът в града е разтоварен, ул. „Одрин“ също. От снощи и особено от тази сутрин основният трафик е поет от улица „Крайезерна“. Последният слой на пътя е от модифициран битум, което означава, че настилката е много по-здрава и износоустойчива от обикновения асфалт, обясни ръководителят на проекта инж. Жечо Петров – директор на дирекция „Строителство“ в Община Бургас.

„За улеснение на водачите са поставени необходимите информационни табели, има стрелки, допълнителна маркировка на платното за движение, която оказва посоката за Созопол. Така водачите ще се ориентират по-лесно“, каза Иван Гюлев – началник на отдел „Безопасност и организация на движението“ в Община Бургас.

Преминаването по новото трасе спестява време на водачите. Досега те преодоляваха маршрута по булевардите „Стефан Стамболов“, „Струга“ и „Тодор Александров“ за 20-30 минути. Придвижването по обходния път отнема не повече от 10-12 минути при спазването на всички правила за движение, допълни Гюлев.

През изминалия уикенд, на 9 юли 2017 г., премиерът Бойко Борисов направи инспекция на улица „Крайезерна“ заедно с регионалния министър Николай Нанков, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на АПИ, народни представители и заместник- министри.

Основните дейности по проекта включваха разширяване и рехабилитация на ул. „Крайезерна“, която свързва новоизградения пътен възел „Запад“ и бул. „Тодор Александров“. С финализирането й се осигурява алтернативен маршрут на транзитно преминаващия през Бургас автомобилен трафик и ще се подобри достъпът до Северната промишлена зона и „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД. Улица „Крайезерна“ е ключова за връзката между международни пътища и достъп до важни логистични обекти като Пристанище „Запад“, Летище Бургас, индустриални и промишлени зони. С реконструкцията и разширението на улицата се осигуряват директни връзки с главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново – ГКПП Малко Търново, а също и с прилежащите производствени зони „Север“, „Юг“ и „Победа“, пристанищен комплекс „Запад“, и с цялото южно черноморско крайбрежие. С извеждането на транзитния трафик ще се подобрят екологичните показатели, като се намалят задръстванията, пътни инциденти, шум и емисии във въздуха.

Според кмета на Бургас Димитър Николов работата по ул. „Крайезерна“ е била трудна, тъй като се е наложило засипване на блатист терен за изграждането на новите платна. „Последният етап от изграждането на Южния обход ще е цялостна реконструкция на пътен възел „Владимир Павлов“. В момента сме стартирали процедура за изграждане на още една лента на надлеза“, допълни Николов. Той обяви, че следващият етап от облекчаването на трафика и извеждането му от Бургас ще бъде изграждането на Северния обход на града, който ще свърже движението с предстоящия четирилентов път Бургас- Слънчев бряг.

Министър Нанков обяви, че през октомври ще започне изграждането на растителен зелен пояс на автомагистрала „Тракия“ в района на Карнобат, за да се предотвратят тежките навявания там през зимата. Ще бъдат засети кипариси и ако се докаже ефективността, засаждането на зелени пояси ще продължи.

В първите дни след пускането на движението по ул. „Крайезерна“ патрули на Пътна полиция ще помагат на водачите да се ориентират по-лесно как да преминават по обходния маршрут.