Великата китайска стена Великата китайска стена
Снимка: kawaii77Източник: агенция Крос

Топ 10 на страните с най-много приходи от туризъм в света 2018

Приходите от туризъм в света не са разпределени равномерно в различните континенти, показват данните от последното проучване на Report on World Tourism Economy Trends, публикувано то Световната асоциация на туристическите градове.

Според проучването, 20 са най-големите туристически центрове и именно те са получили над 80% от всички доходи от туристи през миналата година. Добре е представена Европа, която прибира 51% от доходите, но през миналата година най-сериозен ръст демонстрира Азиатско-Тихоокеанският регион.

Ето и десетте страни, реализирали най-високи приходи за своя бюджет от туризъм:

1. За седма поредна година САЩ са на първо място в тази класация. Туристите пристигат в страната, за да разгледат градовете, природата, историческите места и развлекателните центрове. Тук има и огромно количество музеи, достатъчно е да се посочи, че четири от десетте най-популярни музея в света са именно в САЩ.

2. Китай е на второ място по доходи от туризъм, като в тази страна най-много посещавани са няколко обекта. На първо място Великата китайска стена, която може да се види на 10 специално възстановени участъка. Но много от гостите идват и за китайската кухня, като предпочитани са 54 от големите китайски градове.

3. Германия привлича ежегодно 40 милиона туристи от цял свят. Половината от тях идват заради възможността за оздравителни процедури в курортните й центрове, немалка част посещават архитектурните й паметници.

4. На четвърто място е Япония, която се е специализирала в тематични обиколки, предлагани на туристите. Сред популярните са „Есен в Япония“ с посещение на природни забележителности, както и посещенията на курортните градове Камакура и Окинава. Развит е и зимния туризъм в северните райони на страната.
5. Великобритания влиза в класацията главно с Лондон. Тук са съсредоточени повечето от туристическите обекти. Но има и интерес към Шотландия и Уелс, където също има много туристически посещения. В столицата Бъкингамският дворец е номер 1 сред туристите.

6. Индия е разработила специална национална програма за развитие на туризма и това дава резултат. Страната предлага селски, медицински и екологически туризъм. Сериозен дял се пада и на културния туризъм.

7. Франция е една от най-туристическите държави в света. Париж привлича с множеството исторически обекти, но значителна част от туристите посещават страната заради френската кухня, както и заради нейния имидж на диктуваща световната мода.

8. Италия е много популярна с паметниците си от времето на Римската империя. Страната влага милиони евро за поддържане и възстановяване на тези паметници -само за наклонената кула в Пиза са дадени 25 милиона евро за съхраняването й. Значителна част от туристите предпочитат и зимните курорти в Алпите, които предлагат прекрасни условия за ски туризъм.

9. Мексико привлича с уникална културна история, забележителна архитектура и позната в целия свят кухня. Тук са и някои от най-известните морски курорти в света като Акапулко, където сезонът продължава 9 месеца.

10. Испания завършва класацията на десетте страни с най-високи доходи от туризъм. Страната е любимо място за туристите от Обединеното кралство и Северна „Европа заради топлия си климат и прекрасни плажове. Повечето от туристите посещават Барселона и Мадрид, но освен тях Испания има и 12 регионални центрове, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.