курортен комплекс Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Дарик радио - Варна

Световни вериги с интерес за изграждане на нови 5-звездни хотели у нас

Изминалото лято бе на-силното за туризма ни от началото на десетилетието. Това заяви във Варна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на 30 октомври 2017 г.

На международна конференция, посветена на перспективите за стратегическо развитие на Черноморския регион, тя обяви, че от юни до септември сме посрещнали над 5,3 милиона чуждестранни летовници, или 6 на сто повече от миналогодишния успешен сезон.

България става все по-привлекателно място за летен отдих с атрактивното съотношение между цена и качество на услугите. Това безспорно се свързва с Черно море, а черноморският регион генерира над 50 на сто от нашия вътрешен и външен туризъм, изтъкна зам.-министър Георгиева.

Българското море все по-уверено се превръща в търсена дестинация и извън активния сезон. А по северното Черноморие се развива успешно и бутиковият голф туризъм.

Преимуществото на страната ни е, че тя разполага със сравнително нова материална база по Черноморието. Близо 20 на сто от хотелите са строени през последните 5 години, а интересът на инвеститорите към този район постоянно расте, включително и от световни вериги за изграждане на нови 5-звездни обекти за настаняване, отбеляза още Ирена Георгиева.

България разполага с над 750 км магистрали, което съществено ще насърчи и вътрешния туризъм. Доизграждането на магистрала „Хемус” пък е сред важните за правителството приоритети, посочи зам.-министърът.

Над 350 милиона лева европейски средства са вложени в морското ни крайбрежие по оперативна програма „Околна среда” за предходния програмен период 2007 – 2013, отчете зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Изградени и реконструирани бяха 8 пречиствателни станции, изградена или рехабилитирана бе и над 230 км канализационна мрежа.

„Реално по нашето Черноморие вече почти няма населени места и курорти без пречиствателни станции. Като спешна наша задача остават агломерациите Ахтопол и Синеморец, за които държавата ще намери решение в най-спешен порядък”, отбеляза Николова.

Към момента по Черноморието ни действат 39 пречиствателни станции. От тях 20 заустват отпадните води във вътрешни водни обекти, а 11 станции – директно в морето, посочи Десислава Консулова, директор на Басейнова дирекция за Черноморски регион.

През последните години състоянието на Черно море се подобрява. Към добро състояние отиваме по отношение на физико-химичните елементи за качество. Умерено е състоянието на морето по биологичните показатели.

През юни следващата година Варна ще е домакин на среща на министрите с ресор туризъм, в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, стана ясно на конференция „Перспективи за стратегическо развитие на Черноморския регион“. Форумът е посветен на Международния ден на Черно море, който по традиция се отбелязва на 31 декември.