Албена к.к. Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БТА

ВАРХ: Сватбеният и медицинският туризъм удължават сезона във Варна

Сватбеният, медицинският, спортният, кулинарният туризъм във Варна се развиват страшно бързо и градът действително постепенно се превръща в дестинация за четири сезона, каза Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ), на 27 септември 2021 г.

Той уточни, че младите двойки предпочитат Северното Черноморие за своето бракосъчетание, тъй като районът не е презастроен и предлага кътчета с екзотична красота. Предпочитанията са към бутикови и луксозни сватби на морския бряг, при това преди и в края на лятото, допълни Косев.

Председателят на ВАРХ коментира състоянието на бранша в региона преди откриването на петото издание на „Туризъм експо – дестинация Варна“, което е изцяло с практическа насоченост. Тази година фокусът пада върху 100-годишнината откакто крайморският град е обявен за курортен център, допълни Косев. По думите му за пръв път в конферентната част на изложението ще участват експерти от Турция, Гърция, Румъния и Молдова, а онлайн ще се включат техни колеги от Грузия и Украйна. Акцент в дискусиите ще бъдат новите условия, в които работи туристическият бранш заради пандемията и ограниченията, които тя налага.

Когато мениджмънтът е добър, каквито и времена да дойдат, сезонът не може да бъде лош, посочи Косев в отговор на въпрос дали местният бизнес е доволен от отминаващия летен сезон. Според него всеки, който се е адаптирал бързо към новите условия, разширил е пазарите си и е подобрил организацията на работа, е постигнал успех.