Снимка: ВФЧИзточник: БТА

Стратегия за развитие на кулинарния туризъм в трансграничния регион Видин-Бор-Зайчар обсъдиха български и сръбски участници в европроект

Стратегия за развитие на кулинарния туризъм в трансграничния регион Видин – Бор – Зайчар обсъдиха български и сръбски участници в обучителната програма, която се проведе в рамките на проекта „Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, 2014 – 2020 г. Това разказа за БТА координаторът на проекта от българска страна Ралица Славчева.

Водещата организация е Сдружение „Видински фонд „Читалища“ (ВФЧ), а партньори са Народно читалище „Съзнание-1928“ от видинското село Кошава и Центърът за нематериално културно наследство „Корени“ от град Зайчар, Република Сърбия. Една от целите на проекта е свързана с повишаване на знанията, уменията и мотивацията на заинтересованите от развитие на кулинарния туризъм, допълни Славчева.

Проведени са две обучения – в Зайчар и във Видин. В тях са се включили представители на заинтересованите страни, които се стремят да съхранят автентичната кухня, като част от нематериалното културно наследство на региона и използването й като ресурс за устойчиво развитие на туризъм, обясни координаторът. По време на обучителните семинари бяха представени теоретични познания за кулинарния туризъм и тенденциите в неговото развитие. Дискутирани бяха и резултатите от анализа на наличните ресурси, както и на Стратегията за развитие на кулинарния туризъм в региона, уточни още Славчева.

По думите й е разработен кулинарен туристически маршрут и са изготвени планове за провеждането на две ключови събития. Едното е Кулинарно състезание в окръг Зайчар в Сърбия, а другото е Фестивала на рибата и рибената саламура, който ще се проведе на 16 и 17 септември на брега на Дунав при село Кошава. Тя допълни още, че в рамките на тези две събития ще бъдат представени разработените по проекта стратегически документ и туристически маршрут.