розобер 2018 участници в розобера в Карлово през 2018 г.
Източник и снимка: Община Карлово

Стотици туристи от цял свят бяха гости на Карлово по време на цъфтежа на маслодайната роза

Японци, китайци, холандци, французи, италианци и испанци започнаха да пристигат в Карлово още от средата на месец май и продължиха до края на розобера през юни. За тези, които не можаха да присъстват на самия Празник на Розата, бяха организирани специални турове „Розобер на село“, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.

Това стана възможно благодарение на Община Карлово, туристически комплекс „Старинно Карлово“ и читалищата в с. Войнягово и с. Каравелово.

Почитателите на омайното цвете пристигаха в изпълнените с аромат градини и след като бяха посрещнати с хляб и сол по стара българска традиция, се потапяха в кукерски ритми, автентични песни и кръшни хора. После всички се впускаха в розовите градини,правиха снимки, закичваха китки и отнасяха със себе си розов цвят за спомен. За българи, японци, китайци езикова бариера нямаше – усмивката, прегръдката и песента премахваха всички прегради и отваряха сърцата за красивото и непреходното.

След Розобера на село, туристите имаха възможност да посетят „Патевата къща“ – къщата на цветята и билките, където наблюдаваха как се извлича розов цвят от мини дестилерия. Дегустираха сладко и ликьор от рози, билкова ракия и балкански чай и научиха още много интересни факти за това богатство – българската маслодайна роза.