Варна Варна
Източник и снимка: Министерство на туризма

Стотици гости и жители на Варна разгледаха туристически забележителности по време на инициативата „Денят за вас“

Стотици гости и жители на Варна разгледаха без да плащат вход 7 от най-интересните музеи и туристически обекти в морската столица. Варна бе част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“ на 27 юли 2019 г.

Посетители изпълниха от сутринта Археологическия музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побитите камъни, Военно-морския музей, Парк–музей „Владислав Варненчик“ и Музея за история на медицината.

“Денят за вас“ във Варна е част от празничните инициативи по повод Освобождението на града от османско владичество. Тази година на 27 юли общината отбелязва 141 години от Освобождението.

Огромен интерес предизвика Военноморският музей, като голяма част от многобройните посетители са туристи, които за първи път имаха възможност да видят реликвите, описващи 140-годишната военноморска история на България.

Вниманието им привлече колекцията от котви, мини, различна бойна техника във външната експозиция на музея, както и яхтата на капитан Георги Георгиев, с която той поставя рекорд за Гинес при околосветската си обиколка. Единственият в света запазен модел на торпедоносец, какъвто е героят от Балканската война „Дръзки“, стана предпочитано място от малки и големи. Оръжия, лични вещи, фарово оборудване и вълшебствата на „На морското дъно“ са част от вътрешната експозиция на Военноморския музей.

Парк-музей „Владислав Варненчик“ също отвори врати за туристите, които разглеждаха могилата върху мавзолея на полско-унгарския крал и единственият в България пълен комплект рицарски доспехи. Малките гости харесаха анимацията с битката на рицарите, а възрастните единствената в България постоянна експозиция за лечителя полк. Петър Димков, който има принос както за изграждането на мавзолея на Владислав Варненчик, така и за други емблематични за Варна места.

Проектът на Министерството на туризма „Денят за вас“ се организира за първа година. Целта му е в един ден през летния сезон всички туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен, като по този начин се привлекат повече посетители, които да се запознаят с месните културни-исторически и природни забележителности. Така ще бъде надграден и обогатен основният морски туристически продукт и гостите и жителите на общината ще могат да се запознаят с богатствата в съответния регион.

Началото беше през юни, когато в инициативата се включи община Бургас, предстоят такива дни и в другите общини на Българското Черноморие.