министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Стартира процедурата за Единна система за туристическа информация

Предстои да обявим процедурата за Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Вече имаме одобрение на техническото задание от Държавна агенция „Електронно управление“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии в Русе на 31 октомври 2017 г. Тя припомни, че търгът за ЕСТИ беше обявен миналата година, но бе прекратен през 2017 г. заради обжалвания. Междувременно бе създадена агенцията, което наложи съгласуване на документацията преди старта на новия търг.

ЕСТИ трябва да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, НАП и общините. Това е много важно както за нас, така и за бизнеса и очакваме да допринесе за още по-голямо повишаване на приходите в туризма, а по този начин и на приноса му към икономиката на България, коментира министър Ангелкова. Тя отбеляза, че над 3,7 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на годината. От тях между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. са постъпленията само от Слънчев бряг.

В активните летни месеци от юни до септември над 5,3 млн. са чуждестранните туристи, посетили нашата страна. Увеличението е 5,7%, подобен ръст очакваме и на туристите за предстоящия зимен сезон, заяви още министърът. Предварителните прогнози сочат, че ръстът на чуждестранните туристи през зимата ще се движи между 5 и 10%, и то на фона на изключително успешния сезон 2016-2017 г. Тогава увеличението беше от 19,6%, като над 1,4 млн. чуждестранни туристи посетиха страната ни.

По отношение на кадрите министър Ангелкова съобщи, че за предстоящия зимен сезон работодателите вече стартират процедури за наемане на работници от други страни. Според Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност работодателите имат възможност 3 месеца да наемат сезонни работници при облекчен режим и съответно за 9 месеца при по-дълга процедура. По тази схема през лятото от Украйна бяха наети 3000 работници, служители имаше и от Молдова, което доказа положителния опит от тази практика.

В отговор на журналистически въпрос има ли и от кого искане за пълно премахване на преместваемите обекти по морските плажове, министърът посочи, че в подготвения от ведомството Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма няма такъв текст.

Тя уточни, че подобно предложение е получено в хода на дискусията по планираните промени и като всяка крайна мярка тя трябва да бъде обсъдена. Има становище от няколко хотелиера, част от членовете на Съюза на собствениците на Слънчев бряг, в посока на пълно премахване на преместваемите обекти, каза министър Ангелкова. В същото време има отворени писма от двете най-големи работодателски организации в България КРИБ и АИКБ, които са категорично срещу премахването на преместваемите обекти по морските плажове.

Предстои Министерството на туризма да организира обсъждане в близките дни, то трябва да е платформата, чрез която да се коментират предложенията, каза министърът. В текстовете за изменения на закона се предлага уеднаквяване на цялостната архитектурна визия на обектите по морските ивици. Обсъжда се да се въведат типови идейни проекти, които да се спазват от всеки, който иска да има преместваеми обекти, за да се създаде по-добър облик, уточни министър Ангелкова. Това е практиката, възприета от силни в туризма държави като Испания, Франция, Португалия.