Стара Загора Стара Загора
Снимка: община Стара ЗагораИзточник: БНТ

Стартира процедура за идеен проект за монумента „Стара Загора – център на Вселената“

Къде е центърът на Вселената? На този въпрос учените още нямат отговор за разлика от старозагорския бизнесмен и настоящ народен представител Пламен Русев, който е категоричен: в Стара Загора. Той настоява градът да бъде обявен за център на Вселената и дори е патентовал идеята си. Основната цел на проекта е да бъдат привлечени повече туристи.

На редовното заседание на старозагорския общински съвет, проведено на 29 март 2018 г., се реши да бъде обявен конкурс за изготвяне на Монумент/знак „Център на Вселената“, съгласно одобрено техническо задание. Община Стара Загора ще трябва да възложи на спечелилия конкурса, изготвянето на проекта, както и да разпредели наградния фонд от 6 хил. лева, осигурен от инициаторите, между спечелилите първо, второ и трето място.

Идеята датира от преди 14 години, когато бяха поставени 2 билборда на изходите на града, които гласяха на английски „Добре дошли в Стара Загора – Центърът на Вселената“.

Идеята хрумнала на Пламен Русев по време на многобройните му пътешествия по света. След като видял с очите си забитото колче в Аржентина, което бележи „края на света“ и това в Еквадор, сочещо, че там е средата на света – си казал – защо пък родният ми град да не е центърът на вселената. Според него Стара Загора с историята си на 8 хиляди години има достатъчно основания да носи титлата и да привлече всеки един турист.

Пламен Русев каза пред камерата на БНТ: Нека да дойде, да заповяда, ще го посрещнем по български с нашето гостоприемство и ще изпратим усмихнат, за да разказва на своите приятели какви хубави неща е видял тук, за да могат и те да дойдат.

Че центърът на Вселената е в Стара Загора, твърди и директорът на обсерваторията в града. Според него вече е много късно някой да оспори факта, тъй като идеята е пантентована. А и това е градът, в който е създадена първата астромоническа обсерватория в България.

Д-р Алексей Стоев – директор на обсерваторията в Стара Загора: Ние сме много пряко свързани с космоса, с Вселената и като такъв град в чисто модерен стил би трябвало да можем да кажем и да имаме правото да кажем – Стара Загора е центърът на Вселената.

Гражданите на Стара Загора – градът на липите, поетите и правите улици нямат нищо против да живеят и в центъра на Вселената.

Трифон Цветков каза: Аз мисля, че няма да намерите човек, който да е против…

Тицияна Петрова сподели: Пътувала съм много, но винаги съм се връщала в центъра на Вселената.

По думите на инициаторите в света има няколко подобни точки, които са обявени на края и средата на света и в момента тези места се радват на много добър поток от чуждестранни туристи. Досега обаче нито един град не е обявен за Центъра на Вселената.

Очаква се паметникът да бъде поставен в централната градска част до входа на регионалната библиотека „Захарий Княжески“. За целта Пламен Русев и още един бизнесмен – Николай Далаков, са обявили награден фонд от 6 000 лева, с които ще бъдат отличени победителите в конкурса за бъдещия паметник.

Специален паметник ще отбележи центъра. За да може, когато минете през Стара Загора да спрете, да си вземете сертификат за спомен и да кажете: Бях в центъра на Вселената.