туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: Министерство на туризма

Стартира кандидатстването за третите годишни награди в туризма

От 1 септември стартира надпреварата за третите Годишни награди в туризма. Министърът на туризма Николина Ангелкова даде начало на кандидатстването за призовете за 2018 г. във Велинград.

Община Велинград стана носител на първа награда за община за балнео- и СПА в първото издание на Годишните награди в туризма, организирани от Министерството на туризма през 2016 г. През миналата година пък общината се нареди на втора позиция.

Да получиш приз от тези награди е признание и редица общини и управители на атракции вече заявиха своя интерес. Това се доказва и от факта, че участниците в конкурса ежегодно се увеличават, отбеляза министър Ангелкова. През миналата година в надпреварата се включиха повече от 140 участници, а гласувалите бяха близо 95 хиляди.

Тя призова всички общини и туристическия бранш да участват активно в състезанието, тъй като това е добър начин да представят резултатите, които са постигнали през миналата година.

„Бих искала да благодаря на представителите на местната власт и лично на кмета на Велинград д-р Костадин Коев за активната позиция и за усилията, които полага за превръщането на България в предпочитана и конкурентна туристическа дестинация“, подчерта министърът.

И тази година кандидатурите за Годишните награди в туризма ще се подават в професионални и журналистически категории, ще има и обособена група за общини. Общо категориите са 16, кандидатства се онлайн на платформата TourismAwards.bg.Там са описани подробно и всички условия, на които е необходимо да отговарят участниците.

Всички желаещи ще подават своята кандидатура до средата на октомври. След това кандидатите, които отговарят на критериите, ще бъдат обявени на сайта на наградите и за тях ще започне гласуването. Чрез онлайн вот ще се избират победителите във всяка категория. Призьорите ще бъдат обявени на официална церемония през декември.

Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), но може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Подобни опити ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат. Конкурсът вече става традиция, очаквам и тази година оспорвана надпревара и в края й да отличим най-забележимите постижения в сектора, заключи министърът.

Категориите, за които може да се подават заявления за участие, са:

 1. „Туристическа атракция/обект“
 2. „Туристическо събитие“
 3. „Духът на България“
 4. „Специализиран туризъм“
 5. „Туристическа дестинация“
 6. „Иновации“;
 7. „Журналистически материал на тема туризъм в България в печатна медия“
 8. „Журналистически материал на тема туризъм в България в онлайн медия“
 9. „Журналистически материал на тема туризъм в България в интернет блог“
 10. „Журналистически материал на тема туризъм в България в радио“
 11. „Журналистически материал на тема туризъм в България в телевизия“
 12. „Община за планински туризъм“
 13. „Община за морски туризъм“
 14. „Община за балнео- и СПА туризъм“
 15. „Община за културно-исторически туризъм“
 16. Голямата награда – „Изборът на българите”, се определя сред всички обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.