София
Снимка: СОИзточник: БТА

Стартира инициативата на Столичната община и общинското предприятие „Туризъм“ „Опознай София“

За първото четиримесечие на тази година София е посетена от над 250 хиляди туристи, съобщи пред журналисти директорът на столичното общинско предприятие „Туризъм“ Любомир Пелов на 22 май, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ирина Савина представиха инициативата за ученици „Опознай София“.

За 2022 г. статистическите данни сочат, че над 60 процента от туристите в София са чужденци, като тази тенденция се наблюдава и през тази година, добави той. За 2022 г. София е посетена от 1 милион туристи, най-често от Италия, Румъния и Испания.

Нова инициатива на Столичната община (СО) и общинското предприятие „Туризъм“ „Опознай София“ започва на 22 май с 5 централни училища в София – Първо СОУ „Пенчо Славейков“, 6. ОУ „Граф Игнатиев“, 7. СУ „Свети Седмочисленици“, 112 ОУ „Стоян Заимов“, 133 СУ „Александър С. Пушкин“, посочи кметът Фандъкова. Около 500 деца от 1 до 4 клас от тези пет училища разглеждат София по определени туристически маршрути с екскурзовод, който им разказва за забележителностите на града.

Децата тръгнаха от парка „Заимов“, минаха покрай паметника на Васил Левски, храм-паметника „Александър Невски“ и дойдоха пред църквата „Света София“, каза Фандъкова. Те ще продължат маршрута си с посещение на гроба на Иван Вазов. Целта е да опознаят София и да я обичат, защото това е градът, в който живеят и учат, каза още столичният кмет.

„През юни предвиждаме да работим и с деца от детските градини, а ако има интерес към инициативата ще продължим и през есента с училища от цяла София“, информира кметът Фандъкова.